Stiri si noutati

Sistemul politienesc ar putea fi reinstaurat in Romania

Comisarii Garzii Financiare vor putea uza de arma si fara somatie

Ministerul Finantelor incearca sa faca din Garda Financiara (GF) o superputere, largindu-i atributiile si competentele in contextul luptei impotriva evaziunii si fraudei fiscale. Proiectul de lege a GF – subiect de discutii destul de aprinse atat in interiorul Ministerului Finantelor, cat si cu patronatele si sindicatele – prevede ca "Garda este un corp de control financiar-fiscal, militarizat, neincarzamat, institutie specializata a statului, in exercitarea controlului operativ si inopinat, privind prevenirea si descoperirea sustragerii, sub orice forma, a contribuabililor, persoane fizice si juridice, de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si altor varsaminte cuvenite bugetului general consolidat, a fenomenelor de contrabanda si frauda fiscala". Practic, comisarii GF vor putea controla, la orice ora, si persoanele fizice despre care ar exista informatii ca obtin venituri ilicite. Surse autorizate din MFP sustin ca, dupa unele contestatii ale UE, s-a scos din proiect notiunea de "militarizare" a GF, dar nu si dreptul comisarilor de a purta arma si de a o folosi, in caz de necesitate, dupa somatia: "stai, ca trag". Mai mult, daca va fi aprobata in forma actuala, noua lege va da posibilitatea comisarilor GF sa foloseasca arma de foc din dotare, in caz de legitima aparare, fara somatie.

Perchezitii in case si gradini

Noile atributii ale comisarilor GF le vor da acestora posibilitatea sa efectueze, "in conditiile si potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala, perchezitii in localuri publice sau particulare -case, curti, dependinte, gradini", daca exista indicii ca in aceste locuri sunt ascunse bunuri sau instalatii cu care se fabrica produse "la negru" sau daca se comit fraude fiscale. Comisarii vor mai avea in atributii si supravegherea si controlul circulatiei marfurilor pe drumurile publice, in porturi, aeroporturi, vecinatatea punctelor vamale, complexele comerciale. In plus, ei vor avea dreptul sa opreasca mijloacele de transport marfa sau calatori in trafic intern sau international si sa beneficieze de drept de circulatie prioritara atunci cand necesitatile muncii o impun.

O prevedere care a starnit dispute aprinse si care ar putea fi modificata substantial este cea care da comisarilor dreptul sa desfasoare activitati pentru constatarea savarsirii faptelor prevazute de Legea penala in domeniul sau de competenta si sa efectueze acte premergatoare, inaintandu-le Parchetului. In plus, comisarii vor putea sa sesizeze organele fiscale competente daca vor constata fapte care "nu intrunesc elemente constitutive ale unei infractiuni in domeniul financiar fiscal si care presupun cu necesitate efectuarea unui control fiscal de fond".

Nu se specifica insa nimic cu privire la ce se va intampla in cazul in care un comisar al GF va da dovada de exces de zel in exercitarea vreunei atributii, ca de exemplu uzul de arma.

Noile atributii ce vor fi conferite GF au fost preluate din legislatia europeana cu privire la functionarea institutiilor cu sarcini similare din Italia, Ungaria, Federatia Rusa si Grecia, si-a motivat Ministerul Finantelor initiativa. Numai ca, in Ungaria, de pilda, functioneaza un organism comun care inglobeaza Vama si GF, iar statutul acesteia nu spune nimic despre controale intempestive in casele presupusilor evazionisti. (M. Dobrescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *