Stiri si noutati

Peste un miliard euro vor fi investiti pana in 2010 in protectia mediului romanesc

“”>Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) va beneficia pana in 2010 de 1,141 miliarde euro, care vor fi investiti in cel putin zece proiecte care vizeaza protectia mediului, au aratat, joi, intr-un seminar pe probleme de mediu, reprezentanti ai MMGA si cei ai oamenilor de afaceri italieni in Romania.
Potrivit secretarului de stat pe probleme de ape, Ana Lucia Varga, acesti bani vor proveni atat de la buget, cat si din fonduri structurale si vor viza infrastructura alimentarii cu apa, statii de epurate, retele de canalizare, marirea gradului de siguranta a barajelor, in programe de colectare selectiva a deseurilor menajere, depoluarea siturilor istorice si lucrarilor de prevenire a eroziunilor costiere.
‘Costurile necesare in domeniul gospodaririi apelor se ridica la circa 15 miliarde euro, investitii care trebuie realizate pe implementarea directivei privind ape uzate’, a explicat Lucia Varga.
Potrivit MMGA, pana la sfarsitul anului 2011 Romania va avea cinci depozite destinate obiectivelor miniere care-si sisteaza activitatea, iar pana in sfarsitul anului 2013 va avea un numar de 23 depozite destinate industriei energetice, chimice si metalurgice.
Pana la sfarsitul acestui an este necesara inchiderea a circa 236 instalatii de tratare termica a deseurilor medicale periculoase.
Pentru gestionarea deseurilor sunt necesari circa 6 miliarde euro. In perioada 2004-2006 au fost desfasurate proiecte pilot si activitati de constientizare a populatiei care vizeaza deseurile de ambalaje, urmand ca din 2007 colectarea selectiva sa se desfasoare la nivel national, iar proiectul sa fie implementat si in zonele mai dificile, cum sunt cele montane.
Pentru educarea si informarea populatiei, implementarea legislatiei in domeniu, achizitia de echipamente pentru monitorizarea deseurilor, asistenta tehnica si promovarea solutiilor de gestionare a deseurilor au fost atrase, in cadrul unor proiecte PHARE, finantari de aproximativ 6,25 milioane de euro.
Potrivit Planului National de Dezvoltare, Romania trebuie sa-si reduca volumul deseurilor depozitate neconform cu pana la 40 la suta pana in 2013.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *