Stiri si noutati

Cresterea productiei interne de gaze la Petrom si Romgaz – o prima solutie

Cresterea productiei interne de gaze la Petrom si Romgaz reprezinta una dintre solutiile anuntate de ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres, pentru depasirea unor eventuale situatii de criza pe plan international.
"Avand in vedere perioada de iarna care ne asteapta, am solicitat reprezentantilor Petrom si Romgaz sa ne precizeze, in termen de 48 de ore, o suplimentare a cantitatilor pe care ar putea sa o produca pentru perioada de iarna, in urmatoarele 3 luni", a declarat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres, la intalnirea avuta, marti seara, cu principalii producatori si distribuitori de gaze naturale.
Totodata, a fost discutat un plan de esalonare a livrarilor din zona inmagazinarilor si posibilitatea pastrarii unor rezerve operative astfel incat sa nu fie folosit la maxim ceea ce este inmagazinat in momentul de fata. Ministrul ?eres a recomandat distribuitorilor sa apeleze, daca este nevoie, la importuri proprii, astfel incat, atunci cand apare necesitatea suplimentarii cu gaze naturale din import, sa avem la dispozitie solutii rapide.
Ministrul Economiei si Comertului are in vedere reducerea dependentei Romaniei de gazele rusesti prin sustinerea proiectului de import gaze naturale din Marea Nordului prin interconectare cu Ungaria. Ministrul a anuntat ca pentru finalizarea cat mai rapida a conductei, in baza unui acord comercial, va fi semnat un protocol intre distribuitori, Romgaz si firma ungara Mol.
Un alt proiect luat in calcul in intalnirea dintre ministrul ?eres si principalii actori din domeniul gazelor naturale a fost cel de inmagazinare a intregii cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra pe platformele Petrom si gasirea unor consumatori in zona Dobrogei, zona de operare a Distrigaz Sud.
Scopul tuturor acestor solutii este asigurarea permanenta a surselor de aprovizionare cu cantitatile de gaze naturale necesare consumatorilor din Romania.
In ceea ce priveste reducerea din zilele trecute a distributiei de gaze din import, ministrul Ioan Codrut ?eres a declarat ca situatia reintra in normal. "Consumatorii de gaze naturale din Romania nu au fost afectati de scaderea presiunii gazelor de import", a precizat oficialul MEC.
In data de 3 ianuarie 2006 distributia gazelor la Isaccea, unul dintre punctele de import din Ucraina, a revenit la normal, presiunea gazelor fiind in continua crestere. Se asteapta ca in urmatoarele ore sa se stabilizeze situatia si la celalalt punct de import a gazelor naturale, Mediesul Auriu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *