Stiri si noutati

Paznicii padurilor vor primi intre 3,5 si 5 milioane de lei pe luna

Stefan Etves

Ministerul Agriculturii va obliga proprietarii de paduri, din luna septembrie, sa incheie contracte de paza a padurilor, a anuntat, ieri, Vasile Lupu, secretar de stat in ministerul de resort. "Vom institui obligatoriu paza padurilor private. Paza va fi asigurata, contra cost, de RNP dar si de alte firme. Salariul unui padurar din cadrul RNP variaza intre 3,5 si 5 milioane de lei vechi", ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la "rezistenta" acestora in fata eventualelor "atentii".

Proprietarii vor fi executati silit

Pe de alta parte, secretarul de stat a precizat ca proprietarii care au defrisat si nu impaduresc vor fi executati silit. "Peste 30.000 de hectare au fost defrisate ilegal pana acum. RNP va impaduri si isi va recupera banii prin executarea silita a proprietarilor", a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii. Vasile Lupu a afirmat ca pentru realizarea lucrarilor unui hectar de impadurire este nevoie de aproximativ 100 milioane de lei vechi. "Numai pentru cele 30.000 de hectare defrisate ilegal este nevoie de o suma de circa 3.000 miliarde de lei vechi", a mai declarat Vasile Lupu.

Controale privind taieri ilegale

Referitor la rezultatele controlului efectuat in judetul Vrancea abia in luna septembrie vom afla daca existenta padurilor ar fi salvat casele luate de ape. "In judetul Vrancea s-a constatat ca fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice nu este administrat de catre structuri silvice", se arata in raportul privind controlul din Vrancea.

Potrivit documentului, comisiile locale au pus in posesie proprietari pe aplasamente preferentiale, in dauna statului sau a altor proprietari de drept. Autoritatile au constatat, la Ocolul Silvic Soveja infractiuni de taiere ilegala de arbori in valoare de peste 4,8 miliarde de lei vechi. "S-au aplicat 41 de contraventii silvice pentru incalcarea regulilor de exploatare a masei lemnoase in valoare de peste 188 milioane de lei vechi. Autoritatile au transmis raportul catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarilor".

In domeniul regimului silvic, in perioada 1 mai-31 iulie, au fost efectuate 800 de controale si au fost intocmite 108 acte de constatare a infractiunilor in valoare de peste 15 miliarde de lei vechi. Tot in aceasta perioada s-au constatat arbori ilegal taiati in valoare de peste 33 miliarde de lei vechi.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *