Stiri si noutati

Afaceristii americani vor sa supervizeze legislatia din domeniul economic

Consuela Stegarescu

"Mai sunt multe de facut in ceea ce priveste transparenta si integritatea Administratiei Publice si accelerarea reformei in sistemul juridic. Totodata, nivelul de implementare a legilor existente este inca nesatisfacator", a declarat, ieri, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), Roberto Musneci. Aceasta este una dintre concluziile studiului "Barometrul de satisfactie 2005" realizat de organizatie in randul celor peste 200 de membri, respectiv firme americane care-si desfasoara activitatea in tara noastra. Sondajul a fost efectuat in primele trei luni ale acestui an si a vizat colectarea de informatii privind comunitatea investitorilor si domeniile-cheie pentru membrii AmCham.

Acestia solicita autoritatilor ca proiectele de lege care le vizeaza activitatea sa le fie trimise cu cel putin o saptamana inainte de termenul-limita pentru depunerea comentariilor pe marginea acelor acte normative, respectiv sa aiba cel putin o intalnire cu reprezentantii Ministerului Finantelor inainte de a fi luata o decizie in domeniul fiscal. De asemenea, investitorii americani doresc ca "modificarile actelor normative care privesc regimul fiscal sa se faca cat mai rar si sa nu prevada schimbari semnificative", a declarat Vasile Iuga, membru in consiliul director al AmCham.

Exceptiile sa fie eliminate!

"Membrii AmCham, in proportie covarsitoare, sunt de acord cu introducerea cotei unice de impozitare, dar aceasta trebuie dublata de ameliorarea colectarii, eliminarea exceptiilor, implementarea si aplicarea corecta a legilor de catre administratia fiscala", a mai spus Iuga. "Contributiile de asigurari sociale foarte mari incurajeaza contribuabilii sa exploateze eventualele lacune legislative", a subliniat acesta.

O alta problema ridicata de membrii Camerei a fost acordarea de stimulente salariatilor din domeniul controlului, fapt care in opinia membrilor AmCham incurajeaza colectarea de taxe, amenzi si in consecinta eventuale abuzuri. Acestia propun eliminarea stimulentelor o data cu cresterea semnificativa a salariilor si cu introducerea de pedepse severe a abuzurilor in serviciu efectuate de angajatii din control.

IMM-urile au nevoie de sustinere

"Este nevoie de pregatire, resurse si oportunitati de finantare pentru IMM-uri. Exista fonduri importante de la UE destinate acestor firme, dar ele trebuie sa fie foarte bine instruite pentru a ajunge la acesti bani", a afirmat Henk Mulder, presedintele ABN Amro. In acelasi timp, reprezentantul Citibank, Witold Zielinski, a anuntat ca membrii AmCham sunt pregatiti sa le explice firmelor autohtone experienta intreprinderilor din tarile care au intrat recent in UE. Camera pregateste o serie de seminarii tematice la care vor putea participa si organizatii care nu fac parte din AmCham.

Sanatatea, cenusareasa la fonduri bugetare

Presedintele AmCham a atentionat ca, pentru domeniul sanatatii, Romania aloca un procent foarte mic din PIB, numai 3,5%, fata de 7-8% – media inregistrata in tarile vechi din Uniunea Europeana. In acelasi timp, in tarile care au intrat recent in UE, acestui domeniu ii este alocat un procent mediu de 5,5- 6% din PIB.

"Modul in care contributiile pentru sanatate sunt gestionate trebuie sa fie transparent, ca si modalitatea de colectare", a afirmat Musneci. Nu in ultimul rand, membrii AmCham solicita si predictibilitatea nivelului serviciilor din domeniul medical.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *