Stiri si noutati

BERD si IFC vor sa restructureze BCR din temelii

Memorandumul privind elementele esentiale ale tranzactiei prin care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor prelua 25% din capitalul BCR, plus doua actiuni, va fi supus aprobarii Guvernului in sedinta din 25 septembrie. "Comisia de Privatizare a BCR a incheiat, saptamana trecuta, negocierile cu BERD si IFC privind termenii generali ai tranzactiei pentru preluarea prin negociere directa a unui pachet de 25% din actiunile bancii", se precizeaza intr-un comunicat al APAPS.

Contractul va fi semnat in noiembrie

Dupa aprobarea de catre Executiv a tranzactiei privind privatizarea BCR, urmeaza ca si board-urile celor doua institutii internationale sa-si dea acordul. Surse guvernamentale afirma ca aceasta este o simpla formalitate si ca avizul conducerilor BERD si IFC va fi obtinut in cursul lunii viitoare.

Potrivit APAPS, "Comisia de privatizare a BCR, impreuna cu cele doua institutii financiare, vor definitiva toate documentele tranzactiei, in asa fel, incat la inceputul lunii noiembrie, cu prilejul vizitei la Bucuresti a presedintelui BERD, contractul de privatizare sa poata fi semnat", se precizeaza in comunicatul Autoritatii pentru Privatizare. Potrivit presedintelui institutiei, Ovidiu Musetescu, privatizarea BCR este practic incheiata o data cu finalizarea negocierilor cu BERD si IFC, urmand ca in urmatoarele saptamani sa fie definitivate doar aspectele tehnice si de forma ale documentelor tranzactiei. "Astfel, cea mai importanta dintre obligatiile asumate de Guvern fata de institutiile financiare internationale si Comisia Europeana, privatizarea BCR, poate fi considerata indeplinita", a spus Ovidiu Musetescu.

BERD si IFC au elaborat un plan de constructie institutionala a Bancii Comerciale Romane, care va fi negociat cu APAPS si va cuprinde redefinirea strategiei, restructurarea organizationala si a portofoliului de plasamente, imbunatatirea managementului riscului si a operatiunilor de retail. Aplicarea planului va fi responsabilitatea conducerii bancii, dar si a actionarilor. BERD si IFC doresc garantii ca masurile de eficientizare urmeaza sa fie puse in practica. Astfel, conditiile ce trebuie indeplinite de parti in restructurarea BCR se vor regasi in cadrul unui acord al actionarilor si in contractul privind optiunile de vanzare.

Tranzactia finala: 400 milioane USD

Cele doua institutii internationale, respectiv BERD si IFC, vor plati aproximativ 225 de milioane de dolari pentru preluarea a 25% din capitalul BCR. Potrivit datelor comunicate la jumatatea anului si avand in vedere previziunile pentru 31 decembrie, rezulta ca, pe langa cele 225 milioane de dolari, APAPS va incasa alte 150-160 de milioane de dolari din dividende. Ca urmare, pentru un sfert din BCR statul va incasa aproape 400 milioane de dolari, ceea ce reprezinta un profit foarte bun, in contextul in care analistii afirmau ca "pretul corect" pentru BCR este de aproape un miliard de dolari. Cu un profit net de 164 milioane de dolari la sfarsitul anului trecut, BCR detinea 44% din totalul castigurilor nete consemnate la nivelul sistemului bancar din Romania. Capitalul social al bancii se ridica la 7.924 de miliarde de lei (aproximativ 226 milioane euro) si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *