Stiri si noutati

O banca romaneasca se afla deja in anticamera mortii!

Marius Guta

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, avertizeaza ca 1% din sistemul bancar a intrat in agonie

Numarul agentilor economici care nu cunosc avantajele oferite de sistemul bancar este, inca, foarte mare. Aceasta este una dintre concluziile conferintei "Oferta sistemului bancar romanesc in sprijinul relansarii productiei nationale", organizate, ieri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR). De asemenea, unul dintre pericolele cu care se confrunta in momentul de fata sistemul bancar autohton il reprezinta "apetenta" unor holdinguri pentru ingineriile financiare. Un alt element care contribuie la eficienta relativ redusa a creditelor bancare il reprezinta "conditiile exagerate" impuse de banci la acordarea imprumuturilor.

"De la o extrema la alta"

Multi agenti economici nu cunosc in totalitate avantajele oferite de catre sistemul bancar in vederea dezvoltarii afacerilor, a afirmat Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Acesta sustine ca se impune o abordare mai agresiva de catre banci a zonei economice, dar si o flexibilitate mai mare. "S-a trecut de la o extrema la alta. Daca in urma cu cativa ani bancile acordau credite cu foarte mare usurinta, in momentul de fata, acestea se obtin foarte greu, inclusiv din cauza provizioanelor pe care bancile sunt obligate sa le constituie. "BNR are o mare responsabilitate, in contextul in care provizioanele pot deveni o piedica in acordarea creditelor", a afirmat presedintele AVAB.

Creante transformate in actiuni

Ionel Blanculescu sustine, de asemenea, ca, la acordarea imprumutului, bancile trebuie sa analizeze si structura grupului din care face parte compania care contracteaza creditul, pentru a se vedea daca este vorba despre un grup performant sau exista tendinte de inginerii financiare. "In momentul de fata, asemenea tendinte exista la nivelul unor holdinguri", a declarat presedintele AVAB. In ceea ce priveste activitatea institutiei pe care o conduce, Ionel Blanculescu a precizat ca se incearca dezvoltarea unei proceduri care s-a dovedit a fi foarte eficienta. Este vorba despre transformarea creantelor in actiuni, pentru ca, astfel, AVAB sa poata determina, din interior, redresarea companiilor respective si, ca urmare, sa poata recupera creantele.

Creditul, produsul cel mai expus la risc

Unul dintre pericolele potentiale cu care se confrunta sistemul bancar il reprezinta, potrivit economistului sef al BNR, Valentin Lazea, nivelul ridicat al creditului neguvernamental in valuta, care este de 60% din total. "Daca aceasta tendinta a agentilor economici, de a contracta imprumuturi in valuta, va continua, ei risca sa aiba probleme foarte mari in cazul unei caderi a cursului de schimb", a declarat Valentin Lazea. Afirmatiile acestuia au fost confirmate, oarecum, de catre reprezentantii bancilor, care au afirmat ca, intr-adevar, creditul este produsul cel mai expus la risc, dar si cel mai solicitat. "In plus, exista o presiune din partea marilor clienti pentru creditele in valuta, pe fondul stagnarii cursului de schimb, si nu putem sa refuzam un mare client", a declarat Petre Bunescu, director general adjunct al BRD.

"In anticamera mortii"

Cu toate ca riscurile la care este expus sistemul bancar autohton s-au diminuat in ultimul timp, acestea inca exista. Astfel, majoritatea bancilor, aproximativ 70%, se afla in clasa a II-a de risc, iar in jur de 1% dintre acestea se afla in clasa a V-a, de fapt si ultima, pe care Valentin Lazea a numit-o "anticamera mortii".

Banca Nationala va generaliza sistemul platilor cu carduri, actul normativ care va obliga agentii economici sa accepte cartile de credit fiind aproape definitivat. De asemenea, din 2003, BNR va schimba radical sistemul de plati si decontari bancare. Acesta va fi exclusiv electronic si va oferi, printre altele, o siguranta mai mare a tranzactiilor, precum si decontari si informatii on-line in timp real despre operatiile efectuate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *