Stiri si noutati

Romanii sunt lideri, in Balcani, la consumul de pulpe americane

Romania este principala destinatie din regiunea de sud-est a Balcanilor pentru exporturile de carne de pasare din Statele Unite ale Americii, produsele intrate in tara in perioada ianuarie-septembrie 2002 reprezentand aproape jumatate din totalul livrarilor in aceasta zona, atat in volum, cat si in valoare, releva un raport realizat de Departamentul american pentru Agricultura, preluat de Mediafax.

Astfel, in primele noua luni din 2002, SUA au exportat in aceasta regiune – care include Albania, Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Basarabia si Romania – peste 52.000 tone de carne de pasare, in valoare de 30 milioane de dolari. Din acest total, numai pe piata romaneasca au ajuns, in perioada mentionata, 24.200 tone de carne de pasare, reprezentand 14,7 milioane de dolari.

Basarabia – a doua tinta a exporturilor

A doua destinatie importanta a exporturilor de carne de pasare din SUA in regiune este Basarabia, unde, intre ianuarie si septembrie 2002, au ajuns 13.300 tone, in valoare de 7,3 milioane de dolari. Exporturile catre Bulgaria au scazut insa semnificativ, atat in volum, cat si in valoare, de la 8.500 tone, in primele noua luni din 2001, la 1.500 tone, anul trecut, respectiv de la 7,5 milioane de dolari la 1,6 milioane de dolari. Cea mai mare crestere a valorii (+809,5%), dar si a volumului exporturilor americane de pui a fost inregistrata pe piata iugoslava.

Studiul Departamentului american pentru Agricultura remarca, in plus, cresterea cererii de carne de pasare si produse derivate din regiunea de sud-est a Balcanilor, pe fondul majorarii veniturilor populatiei. Importurile sunt facute prin trei cai majore de acces: porturile Rotterdam (Olanda), Salonic (Grecia) si Constanta.

Raportul precizeaza ca la Constanta si Tulcea au fost construite, recent, noi spatii frigorifice de depozitare, o serie de investitii similare fiind preconizate si pentru perioada urmatoare. Referitor la productia interna de carne de pasare, Departamentul american pentru Agricultura afirma ca, in intreaga regiune a Balcanilor, cea mai mare parte a acesteia provine din gospodariile individuale, fara a se inscrie insa in productia cu scop comercial. In schimb, productia pe scara larga nu se ridica la standardele de calitate acceptate pe piata internationala, astfel incat aceasta este orientata aproape in exclusivitate catre consumul intern. "Productia in gospodarii reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea unitatilor de productie eficiente, fiind deseori vectorul de raspandire a diverse maladii", se arata in studiul citat.

Departamentul precizeaza ca, potrivit propriilor estimari, productia de carne de pasare in Romania a fost, in anul 2000, de 194.000 tone, in vreme ce consumul intern s-a situat la 251.000 tone, cifre care o pozitioneaza drept cea mai mare piata din regiune. Pe locul al doilea se situeaza Bulgaria, cu 108.000 tone produse si un consum de 120.000 de tone, in anul 2000. Raportat la numarul de locuitori, ierarhia se modifica insa, consumul pe cap de locuitor fiind in Romania de 12 kg, fata de 15 kg in Bulgaria si 8 kg in Iugoslavia. Toate cele trei piete consemneaza un trend ascendent, potrivit autoritatilor americane. (M. Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *