Stiri si noutati

"Statul ia dreptul de decizie al organizatiilor cooperative"

Arpad Dobre

Lupta pentru suprematia asupra averii Cooperatiei Mestesugaresti se acutizeaza

Asociatia Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM considera ca proiectul Ordonantei de urgenta privind organizarea si functionarea cooperatiei in Romania este inacceptabil, deoarece restrange dreptul de proprietate si va duce la dezmembrarea si faramitarea sectorului cooperatist. Conducerea UCECOM considera ca democratia cooperatista este grav afectata prin infiintarea Consiliului National al Cooperatiei, institutie de stat care va coordona intreaga miscare cooperatista, inclusiv patrimoniul acesteia, care este privat.

Pe de alta parte, potrivit afirmatiilor premierului Adrian Nastase, conducerile cooperatiilor mestesugaresti si de consum nu au dorit, timp de 12 ani, decat sa-si asigure controlul asupra spatiilor din administrare pentru a obtine venituri in urma inchirierii lor, iar numarul cooperatorilor a scazut la 73.000, de la peste 375.000 in 1990. Totodata, gradul de utilizare a spatiilor este de numai 54%, in timp ce 29% din spatii sunt inchiriate, iar alte 17% nu sunt utilizate integral. Presedintele UCECOM, Dumitru Danga s-a aratat surprins atat de cifrele avansate de premier, cat si de faptul ca se doreste promovarea actului normativ privind cooperatia prin ordonanta de urgenta si nu prin dezbatere si aprobare de catre Parlament.

Contraargumente

"Proiectul privind organizarea si functionarea cooperatiei nu poate fi acceptat, deoarece aduce prejudicii dreptului de proprietate si celui de asociere", a spus Danga. Concret, el s-a referit la infiintarea, prin aceeasi ordonanta de urgenta, a Consiliului National al Cooperatiei (CNC), organism de stat care va superviza activitatea din domeniu. "Nici intreprinderile mici si mijlocii, nici organizatiile nonguvernamentale nu au o suprastructura de stat care sa le dirijeze, asa ca nu intelegem de ce trebuie sa fim patronati de acest consiliu, prin care se nationalizeaza dreptul de decizie al organizatiilor cooperative", a spus Danga. El a precizat ca, potrivit art. 92, alineat 2 din ordonanta, dreptul de proprietate se limiteaza prin faptul ca se interzice actualilor proprietari (organizatiile cooperatiste) sa instraineze cu orice titlu bunurile aflate in patrimoniul lor. "Mai mult, societatile cooperative sunt obligate sa devina actionari ai Fondului national de promovare si dezvoltare a miscarii cooperatiste (societate comerciala care va fi infiintata prin hotarare de guvern – n.r.), la care urmeaza sa verse 5% din profitul brut si 10%, respectiv 20% din veniturile obtinute din vanzarea unor bunuri din patrimoniul aflat in proprietate, conform art. 56 si 82 din ordonanta de urgenta", a mentionat presedintele UCECOM.

Amestecul politicului

Dumitru Danga considera ca este vorba de o imixtiune de ordin politic in activitatea cooperatista, deoarece conducerea CNC va fi numita de Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, pentru un mandat de trei ani. La randul lor, liberalii ieseni sunt de parere ca proiectul de ordonanta este un act de nationalizare pus la cale de Executiv. "Reorganizarea sistemului cooperatist se face intr-un mod comunist si se incearca preluarea patrimoniului cooperatiei mestesugaresti si politizarea cooperatiei in general", a declarat ieri consilierul liberal Radu Prisecaru. "Pana acum membrii cooperatiei dispuneau de patrimoniul pe care l-au construit si dezvoltat, iar o data cu intrarea in vigoare a ordonantei, instrainarea capitalului cooperatiilor se va face prin decizie politica", a adaugat Prisecaru.

Situatia la zi

Cooperatia mestesugareasca are in prezent in proprietate privata spatii insumand 2.745.939 mp, ceea ce, potrivit presedintelui UCECOM, reprezinta circa 90% din suprafata detinuta la inceputul anului 1990. Din aceasta, 1.711.875 mp (62,3%) sunt spatii utilizate direct de organizatiile cooperative proprietare, iar 845.889 mp (30,8%) sunt spatii inchiriate. Dintre acestea, circa 25% sunt inchiriate intre organizatii cooperative. Danga nu a precizat catre cine si la ce pret sunt inchiriate celelalte 75% care insumeaza peste 634.000 mp, adica 23% din totalul spatiilor detinute de UCECOM, mentionand insa ca veniturile din aceste chirii reprezinta sub 10% din totalul veniturilor inregistrate de cooperatia mestesugareasca. In ceea ce priveste numarul membrilor UCECOM, acesta a scazut de la 375.495 in 1990, la circa 78.000 in prezent.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *