Stiri si noutati

Ucraina se ambitioneaza sa adere la NATO in 2008

Ucraina si-a reafirmat, miercuri, ambitia de a adera la NATO in anul 2008, un proiect criticat de Rusia si de opinia publica ucraineana. "Obiectivul nostru este summitul asupra extinderii din 2008. In acest an, este asteptat un nou val de extindere a NATO. Bineinteles, noi dorim ca acest val sa ne aduca in aceasta organizatie", a declarat ministrul adjunct de externe ucrainean, Volodimir Handogai, citat de Interfax.

Pentru a-si atinge acest obiectiv, Kievul trebuie mai intai sa se alature Planului de actiune in vederea aderarii (MAP), a subliniat oficialul ucrainean, potrivit caruia o decizie in acest sens ar putea fi luata la reuniunea informala a Comisiei Ucraina-NATO, programata sa aiba loc in aprilie, la Sofia, la nivel de ministri de externe. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si-a afisat ferm ambitia de a-si vedea tara integrandu-se in UE si NATO. El a cerut la sfarsitul lunii decembrie anul trecut crearea unui organism insarcinat cu pregatirea intrarii Kievului in NATO, axata in special pe o informare mai buna a ucrainenilor. Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea ucrainenilor se opun unei astfel de perspective pentru tara lor.

In ceea ce priveste Rusia, ea a prevenit ca isi va revizui politica fata de Ucraina daca aceasta tara se va integra in NATO, amenintand in special cu reducerea cooperarii militaro-tehnice cu Kievul, in contextul in care industriile militare ale celor doua foste republici sovietice sunt foarte legate intre ele.

Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *