In prezent, romanii nu pot avea certitudinea ca produsele alimentare pe care le consuma sunt suta la suta corespunzatoare din punct de vedere al calitatii. In lipsa unui sistem de monitorizare si control al calitatii alimentelor, atat produsele interne, cat si cele din import, pot pericilita sanatatea consumatorilor. Din aceasta cauza, in perspectiva integrarii in UE, se poate considera ca Romania are un handicap major. Acest fapt a fost confirmat chiar de autoritati, care, in Documentul de pozitie la Capitolul Agricultura, au solicitat oficialilor europeni, ca perioada de tranzitie pentru adoptarea normelor de securitate alimentara sa se incheie la sfarsitul anului 2009. Avand in vedere ca legislatia europeana este foarte stricta in acesta privinta, lunga "perioada de gratie" nu are sanse sa fie acceptata.
"Inca de la deschiderea negocierilor, am fost anuntati ca toleranta privind perioadele de tranzitie va fi zero. Raspunsul final nu a fost inca dat, dar Romania trebuie sa fie pregatita pentru accelerarea planului de investitii in agricultura", a declarat,ieri, Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El a adaugat ca in cazul in care perioadele solicitate nu vor fi acceptate, normele comunitare vor trebui adoptate si implementate cel mai tarziu pana in 2007. In acest context, potrivit oficialului MAAP, cea mai mare responsabilitate o vor avea intreprinzatorii privati, care vor fi nevoiti sa faca investitii de milioane de euro intr-o perioada mult mai scurta de timp. Aceasta varianta a fost luata in calcul si de MAAP, care va incerca, prin programele de finantare ale UE, sa acopere o parte din costurile producatorilor. "Pana in 2007, vom depune 20 de proiecte, cu o valoare de 4 milioane de euro. Este posibil sa obtinem peste 80 milioane de euro, cu care vom incerca sa sprijinim producatorii", a precizat Steriu.
Primele trei proiecte initiate in 2003
Un prim-pas in vederea adoptarii acquis-ului comunitar in domeniu a fost facut. Astfel, prin Programul Phare 2001, incepand cu acest an, Romania va beneficia de finantare UE pentru implementarea a trei noi proiecte cu aplicare in sectorul fito-sanitar. Primul proiect, cu un buget de 2,4 milioane de euro, vizeaza pregatirea expertilor din cadrul unui Laborator Central de Carantina cu privire la detectarea organismelor daunatoare. Cel de-al doilea proiect, de 8,4 milioane de euro, are ca scop intarirea controalelor sanitare din vami, prin infiintarea a opt laboratoare de control al produselor ce trec prin punctele de frontiera. Nu in ultimul rand, al treilea proiect, ce beneficiaza de finantare in valoare de 4,8 milioane euro, are ca tinta distrugerea a 1.130 de tone de pesticide expirate si decontaminarea spatiilor unde au fost depozitate reziduurile.
Stas romanesc, vechi de 40 de ani
Desi legislatia interna din domeniu stabileste anumite standarde pe care producatorii sunt obligati sa le respecte la fabricarea unui preparat, majoritatea acestora sunt foarte vechi. "Produsele de pe piata sunt testate, dar dupa stasurile romanesti, care dateaza din 1960- 1970", ne-a declarat Valeriu Steriu. Un alt factor ce contribuie la insecuritatea alimentara este acela ca, la ora actuala, majoritatea laboratoarelor specializate au dotari minime. Din acest motiv, componenta produselor alimentare este aproape imposibil de determinat cu exactitate.
Have something to add? Share it in the comments.