In fiecare an, odata cu apropierea sarbatorilor, produsele agroalimentare se se scumpesc cu cel putin 10%. Nici anul acesta nu constituie o execeptie, sarbatoarea Pastelui reprezentand pentru producatori si comercianti o oportunitate de a-si spori profitul. Mizand pe faptul ca in mod traditional, pentru a-si asigura o masa festiva, fiecare roman va scoate din buzunar banii necesari, agentii economici ridica pretul produselor, indiferent daca piata suporta sau nu o noua majorare de pret. Anul acesta se inregistreaza totusi o premiera. Daca in urma cu cativa ani primii care anuntau majorarea preturilor erau producatorii, in prezent, acestia sustin ca nu vor opera modificari semnificative de pret. Cel putin asa declara reprezentantii asociatiilor patronale ale producatorilor de ulei, crescatorilor de animale precum si reprezentantii industriei de morarit si panificatie." Atat la carnea de pui, cat si la oua, preturile vor ramane nemodificate. In perioada Pastelui, ouale vor costa maximum 2000 lei, cu 100 de lei mai mult decat in prezent", ne-a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari(UNIEPA).
Daca producatorii promit ca nu vor majora preturile la carnea de pui si oua, mai mult ca sigur ca aceste produse vor ajunge mai scumpe pe masa de Paste, din cauza aportului comerciantilor. "Diferenta intre fabrica si piata este aproape dubla. In prezent, noi vindem puiul cu 40.000 , iar pe piata acesta ajunge la minimum 70.000 lei", a precizat Van.
Carnea de porc, mai scumpa cu 20%
In schimb, cu toate declaratiile linistitoare ale organizatiilor patronale care ne asigura ca nu vor creste preturile, deja multi producatori si-au anuntat intentia de majora preturile cu minimum 20%. Ca urmare a cresterii taxelor vamale la importul de carne de porc de la 20% la 45% pentru statele Uniunii Europene, incepand de la 1 mai, procesatorii au auntat scumpirea carnii de porc si a produselor cu circa 20%.
Procesatorii interni au profitat de acest anunt al Departamentului de Comert Exterior, anuntand ca vor majora pretul carnii transate si al preparatelor din carne in avans, si nu de la 1 iulie, asa cum anuntasera anterior.
Mielul de Pasti, la pret de trufanda
Exceptie de la regula scumpirilor in preajma sarbatorilor nu va face nici carnea de miel al carei pret va creste pana la minimum 130.000 lei. Scumpirea pare certa intrucat crescatorii de oi ne-au declarat ca vor exporta intreaga cantitate de miei disponibila la export, in baza unor contracte ferme, astfel ca piata interna va fi lasata la mana ciobanilor si a speculantilor.
Have something to add? Share it in the comments.