Stiri si noutati

Numarul utilizatorilor de instrumente de plata cu acces la distanta s-a dublat in primul trimestru al anului fata de perioada similara din 2004

Numarul utilizatorilor de instrumente de plata cu acces la distanta s-a dublat fata de perioada similara din 2004, de la 24.211 la 56.000 de utilizatori, inregistrand si o crestere cu 26 la suta fata de trimestrul patru al anului trecut cand erau 44.500 utilizatori.

"Tot mai multi utilizatori isi dau seama de avantajele acestor servicii, de tipul Internet Banking, Home Banking sau Mobile Banking, avantaje care tin in primul rand de eficacitate dar si de costurile reduse ale tranzactiilor", a declarat, marti, ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, la dezbaterea organizata de FinMedia "Convergenta pietelor IT&C si financiar-bancara".

Desi cei mai multi utilizatori ai instrumentelor de plata cu acces la distanta sunt persoanele juridice, o informare sustinuta pentru persoanele fizice si accesul la un sistem de comunicatii electronice ar putea contribui la cresterea numarului de utilizatori persoane fizice.

Valoarea platilor efectuate prin intermediul acestor instrumente de plata la distanta a atins 12,6 miliarde echivalent euro in primul trimestru al lui 2005, aproape dubla fata de perioada similara din 2004 – cand s-au inregistrat plati de 6,9 miliarde echivalent euro.

De asemenea, numarul de tranzactii a atins in primul trimestru 2,2 milioane fata de 1,6 milioane in primul trimestru al lui 2004.

La finele primului trimestru al acestui an erau avizate 33 de instrumente de plata cu acces la distanta emise de 24 de banci. In perioada 1 aprilie – 31 iulie 2005 bancile trebuie sa solicite de la MCTI un nou aviz pentru aceste servicii, deocamdata, din datele furnizate de ministrul comunicatiilor doar 9 banci – care pot furniza 11 instrumente de plata la distanta – au fost avizate pentru furnizarea acestor servicii.

Potrivit ministrului comunicatiilor, piata romaneasca IT&C arata o dezvoltare a sectorului de echipamente mobile integrate, in cativa ani existand posibilitatea furnizarii unor solutii de plati, Internet, Intranet, servicii financiare de pe echipamente mobile.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *