Stiri si noutati

10 investitori vor depune oferte finale pentru privatizarea BCR

Un numar de zece investitori au fost inclusi pe lista restransa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane si anume Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN Amro, informeaza Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Pe aceasta lista nu a fost inclus consortiul Texas Pacific Group si Citigrup Venture Capital International, care, la randul sau, depusese scrisoare de intentie pentru privatizarea BCR.

Conform anuntului de privatizare, ofertantii prezenti pe lista restransa vor semna un acord de confidentialitate pentru a avea acces la Camera de Date in vederea realizarii propriilor proceduri de due-diligence

BCR este o banca solida, extrem de atractiva. Numarul si calitatea bancilor interesate de achizitionarea ei o demonstreaza mai bine decat orice studiu de piata. Suntem perfect constienti de valoarea BCR si, prin urmare, ne vom concentra pe obtinerea unui pret cat mai bun, a unui pret care sa reflecte clar valoarea bancii, si pe asumarea de catre cumparator a unui program de dezvoltare care sa asigure cresterea ulterioara a BCR si dezvoltarea segmentului de piata pe care il are deja”, a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.

Anuntul de privatizare pentru BCR a fost publicat in presa romana si internationala pe 16 iunie 2005 si pe site-ul AVAS. Conform acestuia, pana in data de 19 septembrie 2005, ora 17, investitorii inclusi pe lista restransa vor trebui sa depuna ofertele angajante pentru preluarea pachetului majoritar la BCR.

Prima etapa a procesului de privatizare a constat in vanzarea directa catre BERD si IFC a unui pachet de 25 la suta plus doua actiuni. In cadrul celei de-a doua etape, opt la suta din actiunile BCR au fost vandute prin negociere directa Asociatiei Salariatilor BCR.

Banca Comerciala Romana este cea mai mare banca din Romania, avand active in valoare de peste sase miliarde de euro. Cu 317 filiale si 12.000 angajati, BCR este, de asemenea, una dintre cele mai mari banci din sud-estul Europei. Conform topului celor mai puternice 1.000 de banci din lume, realizat de revista britanica „The Banker”, BCR ocupa locul 332, in crestere cu 40 de locuri fata de ultimul clasament. In acelasi top, BCR se situeaza pe locul 88 in lume in ceea ce priveste soliditatea bancii, iar in domeniul eficientei bancare ocupa locul 57 la nivel mondial.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *