Stiri si noutati

112 milioane dolari profit net pentru grupul Rompetrol in primele noua luni

Grupul Rompetrol a inregistrat, in primele noua luni ale acestui, an un profit net de 112 milioane dolari, din care 35 milioane dolari in trimestrul al treilea, potrivit datelor prezentate, miercuri, de presedintele grupului, Dinu Patriciu.
Cifra de afaceri a companiei a depasit 1,808 miliarde dolari (746 milioane dolari in trimestrul trei), iar pentru sfarsitul anului conducerea companiei estimeaza o cifra de afaceri de 2,3 miliarde dolari.
Profitul operational s-a cifrat la 55 milioane dolari in trimestrul III-lea si la 155 milioane dolari in primele noua luni, valoarea estimata pentru tot anul fiind de 200 milioane dolari.
Profitul net al Rompetrol Rafinare a fost de 108 milioane dolari in primele noua luni si 36 milioane dolari in trimestrul III-lea, iar cel operational de 151 milioane dolari in primele trei trimestre si 54 milioane dolari in perioada iulie – septembrie 2005. Dupa noua luni, profitul operational a crescut cu 221 la suta fata de 2004, pentru tot anul 2005 fiind estimat un profit operational de 180 milioane dolari.
Cifra de afaceri a companiei Rompetrol Rafinare s-a ridicat la 1,676 miliarde dolari (687 milioane dolari in trimestrul III, in crestere cu peste 65 la suta fata de 2004).
"Rezultatele incep sa fie cele ale unei companii normale in urma restructurarii Petromidia si a rotunjirii sistemului de distributie en-gros si en-detail", a precizat presedintele companiei.
Dinu Patriciu a subliniat ca majorarea profitului s-a datorat faptului ca Rompetrol Rafinare prelucreaza titeiuri grele cu continut ridicat de sulf, deci marja de profitabilitate este mai mare fata de cea a competitorilor (diferenta este de 4 dolari pe baril intre titeiul ural si cel brend).
De asemenea o alta influenta a avut-o si faptul ca grupul realizeaza exporturi regionale si doar in mica masura exporturi spot, ce aduc un profit mai mic.
Potrivit datelor prezentate de Dinu Patriciu, companiile grupului au virat statului in primele noua luni peste 16.904 miliarde lei vechi taxe, impozite si alte contributii (6 la suta din veniturile la bugetul de stat). Din acest total, circa 15.592 miliarde au fost platite de Rompetrol Rafinare.
De asemenea, la sfarsitul lunii septembrie, RRC a virat Ministerului Finantelor Publice suma de 769,9 miliarde lei vechi, reprezentand dobanda anuala aferenta conventiei de emisiune a obligatiunilor incheiata in 2003.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *