Stiri si noutati

134 de contracte au iesit din monitorizare postprivatizare

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incetat, de la inceputul anului 2005 si pana in prezent, monitorizarea postprivatizare pentru 134 de contracte de privatizare, in valoare totala de 38, 578 milioane lei (RON) si 6.607 euro la data transferului dreptului de proprietate. 

 Potrivit AVAS, investitiile asumate si realizate s-au ridicat la 7,493 milioane lei (RON), 12,6 milioane dolari si 0,5 milioane euro.

Printre contractele iesite din monitorizare postprivatizare se numara cele pentru S.C. Cerealcom SA Targoviste, SC Timco SA Timisoara, SC Nutricod SA Brasov, SC Energomontaj SA Bucuresti, SC Frigotehnica SA Bucuresti, SC Hermes SA Bistrita, SC Tehnofrig SA Cluj, SC Reut SA Dolj, SC Progresul SA Ilfov, SC Hidroteh SA Bucuresti, SC Astra Vagoane Calatori SA Arad si SC Ascensorul SA Bucuresti.

 Pentru fiecare societate privatizata urmeaza o perioada in care Autoritatea monitorizeaza respectarea clauzelor contractuale asumate de cumparator. Incetarea monitorizarii postprivatizare semnifica indeplinirea tuturor prevederilor incluse in contractele de privatizare si asumate de cumparator.

Vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare, Corin Nicolae Lunganu, apreciaza ca este o activitate foarte importanta, cu multiple componente, care necesita un volum mare de lucru si, mai ales, o buna cunoastere a clauzelor contractuale si a prevederilor legale in vigoare.

Pana in prezent, aproximativ o mie de contracte au iesit din monitorizare postprivatizare, iar peste 7.900 de contracte de privatizare sunt in monitorizare postprivatizare.

Pentru intarirea controlului postprivatizare, AVAS a propus modificarea OG25/2002, aprobata in sedinta de guvern din data de 14 iulie 2005, amendarea cadrului legal de monitorizare postprivatizare a contractelor de vanzare-cumparare de actiuni avand ca scop fluidizarea procesului de viabilizare a societatilor comerciale. Modificarile aduse OG25/2002 sunt un rezultat direct al evolutiei continue a pietei, ceea ce a dus la situatii in care angajamentele investitionale, determinate de necesitatile economice la data privatizarii, sa ramana doar o piedica birocratica in calea dezvoltarii libere a societatii in piata concurentiala.

Astfel, conform modificarilor aduse OG25/2002, AVAS va putea sa aplice sanctiuni in cazul in care cumparatorul nu isi respecta obligatiile asumate prin contractele de privatizare. De asemenea, in cazul in care decide fuziunea, divizarea, lichidarea voluntara, dizolvarea, reorganizarea juridica sau falimentul societatii, cumparatorul este obligat sa comunice Autoritatii aceasta decizie in termen de zece zile de la adoptarea masurii. Ordonanta interzice exceptarea de la plata dobanzilor, a majorarilor sau a penalitatilor de orice fel calculate de AVAS pentru neindeplinirea la termen a obligatiilor contractuale referitoare la plata pretului sau a ratelor, la realizarea investitiilor sau la varsarea capitalului de lucru.

Potrivit AVAS, societatile comerciale care au fuzionat dupa privatizare sau au aparut prin divizarea societatilor privatizate vor fi de asemenea monitorizate. Prevederile ordonantei privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale se aplica si contractelor de privatizare in derulare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *