Stiri si noutati

314.000 datornici la banci

Consuela Stegarescu

Numarul persoanelor fizice rau-platnice care au fost raportate pana in prezent la Biroul de Credit se ridica la 314.000, ne-a declarat directorul general al acestei institutii, Serban Epure. Totalul creditelor in cazul carora au fost inregistrate intarzieri la rambursare este mult mai mare, 463.000. Baza de date a Biroului este actualizata in fiecare zi, prin raportarea celor care au intarziat sa achite ratele lunare pentru o perioada de peste 30 de zile si a celor care au fost raportati, dar care au achitat datoriile catre institutiile de credit. Numarul celor care au in prezent restante la institutiile de credit care fac raportari este insa de 121.770 de persoane, care au intarzieri la achitarea a 125.000 de credite.

Restantele romanilor totalizau circa 2,4 miliarde euro, acestea fiind de 665 miliarde de lei, 733.000 dolari si 1,1 milioane de euro. Structura restantelor e similara cu cea a creditelor contractate de persoanele fizice. In prezent, informatiile din baza de date a Biroului de Credit acopera circa 90% din piata creditelor. In aceasta saptamana, gradul de acoperire ar putea ajunge la 95%, in urma raportarilor de date si de catre ultima banca mare care nu face inca parte din sistem, ne-a declarat directorul general al institutiei.

Potrivit datelor Bancii Nationale, la finele lunii ianuarie a.c., restantele inregistrate de persoanele fizice si juridice la achitarea creditelor totalizau aproape 3.030 miliarde de lei, echivalentul a 80 milioane de euro. Restantele inregistrate la achitarea ratelor aferente creditelor contractate in lei pe termen scurt totalizau aproape 1.203 miliarde de lei, iar cele pe termen mediu si lung insumau circa 609 miliarde lei. Cele mai mari restante erau inregistrate la rambursarea creditelor contractate in valuta, aproximativ 1.218 miliarde de lei. Avand in vedere ca imprumuturile acordate de bancile autohtone se ridicau la data precizata la aproximativ 409.537 miliarde de lei, ponderea restantelor este de circa 0,74%.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *