Stiri si noutati

33 la suta din consumul de energie electrica va fi, in 2010, produsa din surse regenerabile

33 de procente din consumul national brut de energie electrica ar putea proveni, in 2010, din surse regenerabile, potrivit unui proiect al Ministerului Economiei si Comertului, informeaza un comunicat al MEC.

 Noul proiect creste cotele anuale obligatorii de certificate verzi pe care furnizorii de energie electrica trebuie sa le achizitioneze. Astfel, cotele obligatorii de certificate ar putea ajunge la 0,7 la suta in 2005, 2,22 la suta, in 2006, 3,74 la suta in 2007, 5,26 la suta, in 2008, 6,78 la suta, in 2009 si 8,3 la suta, in perioada 2010-2012, pentru fiecare furnizor de energie electrica.

Furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata anual consumatorilor finali. Cei care nu vor respecta aceste reglementari ar putea plati pana la dublul valorii certificatelor verzi neachitate.

MEC a stabilit, de asemenea, suspendarea licentei de furnizare in cazul celor care nu realizeaza cotele obligatorii. Aceasta masura are scopul de a stimula interesul furnizorilor pentru achizitionarea certificatelor verzi, precum si de a asigura producatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile ca isi pot valorifica certificatele verzi.

Certificatul verde este documentul care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie. Sursele regenerabile de energie sunt energia eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a mareelor, energia hidro, biomasa, gazul de fermentare a deseurilor, gazul de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogazul, mai precizeaza comunicatul.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *