Stiri si noutati

35 la suta din productia nationala de sticla se exporta

35 la suta din productia nationala de sticla se exporta, a declarat, pentru Rompres, directorul general al Institutului National al Sticlei, Mihai Emil Rotiu, adaugand ca cele mai vandute produse din sticlarie realizate in Romania sunt cele realizate din sticla decorativa lucrata manual.
Institutul National al Sticlei a fost lansat la privatizare, actiune in urma careia se vor stabili noi coordonate pentru activitatea acestuia, a aratat Rotiu. "Sectorul sticlei traieste momente grele datorita scumpirii energiei si combustibililor si a disparitatii euro/dolar", a subliniat directorul Institului National al Sticlei. In momentul de fata, potrivit doctorului Rotiu, cele mai importante cercetari pe care le deruleaza institutul sunt cele legate de nano-bio-materiale.
Cele mai vandute produse realizate de INS, pentru moment, sunt filtrele din fire de sticla si sticlele tehnice speciale, cererea pentru aceste tipuri de produse fiind in scadere.
In viitor, directorul INS spera ca fondurile pentru cercetare vor creste, considerand si sursele de finantare europeana. In acelasi timp, se va extinde competitia la nivel european pentru accesarea acestor fonduri, atrage atentia Rotiu.
"Viitorul industriei si al pietei sticlei in Romania va fi controlat de marii investitori strategici, cum ar fi Saint-Gobain, care construieste deja o fabrica de geam float la Calarasi. Probabil ca IMM-urile si microintreprinderile vor rezista cu conditia sa realizeze transferurile tehnologice necesare", a precizat Rotiu, in incheiere.
Institutul National al Sticlei este membru al Asociatiei Romane a Sticlei, al Asociatia Romane a Materialelor, al Societatii Europene a ?tiintei si Tehnologiei din domeniul sticlariei si al Comisiei Internationale a Sticlei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *