Stiri si noutati

4,354 milioane euro pentru alinierea agriculturii Rom?niei la standarde europene

Uniunea Europeana investeste in crearea institutiilor romanesti necesare functionarii agriculturii in sistemul european, un numar de trei proiecte de infratire institutionala, in valoare totala de 4,354 milioane euro, dintr-un pachet de 15 proiecte de acest fel, fiind lansate miercuri la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale /MAPDR/.
Unul dintre proiectele lansate miercuri este "Reteaua de Informatii Contabile pentru Agricultura", cu un buget total de 1,454 milioane . Acesta va pune la punct sistemul de informatii contabile pentru agricultura din Romania, ce va fi conectat la reteaua europeana de informatii contabile. Ministerele Agriculturii din Danemarca si Cehia sunt partenerii oficiali ai Romaniei in crearea si asigurarea functionarii acestui sistem.
Un alt proiect, "Sistemul de clasificare a carcaselor", in valoare de 1,550 milioane euro urmareste alinierea pietei carnii din Romania la normele de calitate practicate pe piata europeana a carnii, prin introducerea sistemului EUROP de clasificare a carcaselor. Parteneri sunt Institutul de Cercetare a Carnii din Danemarca si Comisia Carnii si a ?eptelului din Regatul Unit al Marii Britanii.
Cel de-al treilea "Dezvoltarea Autoritatii de Management pentru dezvoltare rurala si piscicultura", cu un buget de 1,350 milioane euro se adreseaza Autoritatii de Management – o institutie cheie pentru aplicarea in Romania a politicii europene de dezvoltare rurala. Prin proiect se vor elabora Strategiile Nationale pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, precum si Planurile Nationale aferente acestor domenii. Parteneri in implementarea proiectului sunt Ministerul Agriculturii din Franta, in consortiu cu Ministerele Agriculturii din Germania si Ungaria.
Potrivit MAPDR, rezultatele concrete vizate prin derularea acestor proiecte se refera la consolidarea Autoritatii de Management din cadrul MAPDR, astfel incat sa poata administra si implementa eficient masurile finantate de UE in domeniul dezvoltarii rurale si pescuitului.
De asemenea, proiectele vor permite realizarea unei retele de informatii contabile in agricultura, conforma cu cerintele UE si asigurarea capacitatii de a furniza informatiile solicitate de Directoratul General pentru Agricultura al Comisiei Europene si EUROSTAT, precum si implementarea sistemului de clasificare a carcaselor pentru bovine, porcine si ovine in conformitate cu sistemul EUROP si prezentarea acestui sistem producatorilor de animale, unitatilor de abatorizare si celorlalte parti interesate.
La lansarea acestor proiecte a participat Gheorghe Flutur, Ministrul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, si Jonathan Scheele, ?eful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Au fost prezenti, de asemenea, Excelenta Sa, Herve Bolot, Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Excelenta Sa Ole Harald Lisborg, Ambasadorul Danemarcei la Bucuresti, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii din Franta si Danemarca, precum si ai Institutului de Cercetare a Carnii din Danemarca.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *