Cresterea economica a Romaniei se va accelera usor in acest an, de la 4% – nivelul estimat pentru anul trecut – la 4,4%, pe fondul incetinirii avansului consumului privat, in urma inaspririi politicilor fiscale si monetare, potrivit unui raport publicat de Economist Intelligence Unit (EIU).
Analistii institutului britanic apreciaza ca avansul semnificativ al consumului, favorizat de importuri, nu este sustenabil. Astfel, Produsul Intern Brut este prognozat sa creasca cu 4,5% in 2006, usor mai rapid decat nivelul de 4% estimat pentru anul trecut. Obiectivul Guvernului privind cresterea economica din acest an este de 6%. Autoritatile de la Bucuresti nu au publicat inca datele statistice oficiale privind cresterea economica de anul trecut, acestea urmand sa fie prezentate, cel mai probabil, la jumatatea lunii martie.
Fondul Monetar International a apreciat ca avansul PIB a fost de circa 4% anul trecut, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat un nivel de 4,7%, iar viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a aratat ca economia a urcat cu 4,5-5%, fata de 8,3% in 2004. Prognoza EIU pentru 2006 se bazeaza pe diminuarea semnificativa a cresterii consumului privat, ca efect al politicilor fiscale si monetare. Economistii britanici spun ca principalul risc in ceea ce priveste aceasta prognoza, este ca masurile de inasprire a politicilor fiscale si monetare sa fie introduse prea tarziu sau sa se dovedeasca insuficiente. In acest caz, consumul va creste peste estimari, iar cresterea economica din 2006 va fi mai rapida, dar mai putin echilibrata. Potrivit EIU, probabilitatea unei astfel de evolutii este relativ ridicata, avand in vedere neintelegerile din ce in ce mai evidente in privinta politicii economice dintre partidele aflate la guvernare, care diminueaza capacitatea de a pune in aplicare masuri coerente.
De asemenea, EIU previzioneaza mentinerea unei dinamici inalte a investitiilor, in contextul punerii in functiune a noii capacitati moderne de productie, a proiectelor majore de investitii publice si a cresterii fluxurilor de investitii straine directe. In consecinta, evolutia favorabila investitiilor si a exporturilor vor duce la accelerarea cresterii economice la 5,2% in 2007. Avansul economic prognozat de EIU pentru Romania in acest an este sub media din statele europene in tranzitie, de 5,2%. EIU prevede un ritm mediu de crestere de 4,1% pentru Europa Centrala si de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia), 4,4% pentru statele balcanice (Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania si Serbia si Muntenegru), 6,6% pentru tarile baltice (Estonia, Lituania, Letonia) si 5,9% pentru tarile din Comunitatea Statelor Independente (Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova, Rusia, Ucraina, Uzbekistan).
Sursa: Link“
Have something to add? Share it in the comments.