Stiri si noutati

A inceput vizita delegatiei de negociatori FMI la Bucuresti

Membrii delegatiei Fondului Monetar International, condusa de Emanuel van der Mensbrugghe, au inceput miercuri negocierile cu partea romana.

Reprezentantii FMI s-au intalnit dimineata cu ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, iar in a doua parte a zilei urmeaza sa aiba o intrevedere cu primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Joi, in jurul pranzului, echipa FMI va avea discutii cu ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres.

De asemenea, pe perioada vizitei de doua saptamani, programul ministrului Ionut Popescu va ramane deschis pentru intalniri si discutii cu oficialii FMI, au declarat pentru Rompres surse din MFP.

Delegatia de negociatori a Fondului Monetar International este alcatuita din cinci persoane si va ramane in Romania timp de doua saptamani, perioada in care vor avea loc discutii privind a doua si a treia etapa a Memorandumului convenit cu Fondul, ultimele evolutii macroeconomice, incadrarea in tintele stabilite privind deficitul bugetar, rata inflatiei, cresterea economica, Produsul Intern Brut.

La capitolul politica fiscala si bugetara vor fi luate in discutie rectificarea si proiectia bugetara pe termen mediu, iar la cel de politica monetara si salariala va fi abordata problema salariilor in intreprinderile de stat. De asemenea, pe agenda se afla si privatizarile din sectorul energetic.

Potrivit ultimului raport bianual al FMI, publicat in aprilie, dupa o crestere de 5,2 la suta a Produsului Intern Brut in 2003 si o crestere de 8,3 la suta in 2004, pentru acest an se estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 5,5 la suta din PIB, urmata de o crestere de 5,0 la suta in 2006.

La capitolul inflatie (indicele preturilor de consum), in raportul sau de primavara privind perspectivele economice mondiale, FMI considera ca dupa o inflatie de 15,3 la suta in 2003 si 11,9 la suta in 2004, Romania va inregistra o inflatie de 8,2 la suta in 2005 si 5,7 la suta in 2006.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, FMI astepta ca dupa un deficit de 6,8 la suta in 2003 si 7,5 la suta in 2004, Romania sa inregistreze un deficit de 6,9 la suta in 2005 an si 6,3 la suta in anul urmator.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *