Stiri si noutati

Accize la produse ?de lux?: tigarile Carpati, Daciile, energia electrica si pacura pentru incalzire

Claudiu Botezatu, Consuela Stegarescu

Cele mai importante modificari ale Codului Fiscal vor genera valuri uriase de scumpiri. Cresterea preturilor la carburanti si gaze naturale se vor reflecta in preturile tuturor produselor. "Micile placeri? ale romanilor, alcoolul si tutunul, vor fi accizate ?la sange?, iar in consecinta se vor scumpi cu 25-30%, respectiv 15%.

Accizele au fost majorate mai devreme si cu mai mult decat era planificat. Valoarea acestora a fost sporita si pentru a acoperi deprecierea euro fata de leu. Aceasta deoarece sumele incasate de buget nu se pot diminua, chiar daca sunt exprimate intr-un leu mult mai puternic fata de moneda de referinta, potrivit ministrului finantelor, Ionut Popescu.

Nici eventualul confort al populatiei nu a scapat de taxele guvernantilor: acciza de 1% pentru masinile noi cu o capacitate cilindrica de pana la 1.601 cmc, respectiv de 2,5% la autoturismele vechi. Chiar daca unele majorari de taxe au venit din aplicarea unor reguli europene, altele nu au nici o legatura cu UE. De exemplu, camerele foto au fost introduse din nou in categoria marfurilor de lux, deci accizate cu 30%.

?Putem sa accizam si painea?

"Daca am pus accize la pacura si electricitate, s-a terminat! Putem sa introducem accize si la paine!?, afirma analistul Ilie Serbanescu. In ceea ce priveste scuzele transmise de ministrul Popescu intreprinzatorilor pentru ca a modificat Codul Fiscal in timpul anului, analistul reactioneaza: "mai bine nu-l modifica daca tinea asa de mult la mediul de afaceri?.

Benzina se scumpeste cu 2.000 de lei

Majorarea accizelor incepand cu 1 aprilie va duce la o crestere de aproximativ 2.000 lei/litru a pretului la benzina si motorina, a anuntat Rompetrol. Cu o zi inainte de a fi aprobate modificarile Codului Fiscal, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ca acciza la carburanti este mai mare decat in Irlanda, Spania, Grecia si Portugalia, dar mai mica decat in Franta sau Germania.

Tonul scumpirilor a fost dat deja de compania Petrom. Desi noile masuri fiscale vor aplicate de la 1 aprilie, Petrom a decis sa majoreze pretul la benzina cu 300 lei inca de luni. Un litru de benzina Premium va costa 30.400 lei, iar cel de Euro Premium si Premium fara plumb va fi 30.000 lei. Amintim ca este a treia modificare de preturi efectuata de Petrom, in ultimele doua saptamani. Potrivit companiei, scumpirile au loc ca urmare a cotatiilor ridicate la titei pe bursele internationale. Noile accize vor determina, mai mult ca sigur, noi cresteri de preturi.

Pretul alcoolului va salta cu 30%

In ceea ce priveste bauturile alcoolice, preturile vor salta cu 25-30%, ne-a declarat Radu Morariu, vicepresedintele asociatiei producatorilor de alcool, GARANT. Acesta a precizat ca o sticla de bautura spirtoasa de 30 grade care acum costa 40.000 lei, va ajunge la 55-56.000 lei. In urma cresterii acceizei de la 410 euro/hl la 465 euro/hl alcool pur, un producator de bauturi alcoolice vor plati mai mult cu 0,4 euro pe sticla, 1,85 euro/hl alcool pur, respectiv 185 euro/hl.

Majorarea accizelor la alcoolul etilic ar putea duce, insa, la cresterea pietei vinului avand in vedere ca acesta nu este accizat, a spus presedintele Patronatului National al Viei si Vinului, Valeriu Cotea.

Pretul tigarilor populare, 30.000 de lei?

Si la tigarete, scumpirile vor fi semnificative, in medie cu 4.300-5.000 de lei pe pachet. Gilda Lazar, Corporate Affairs Director, la JTI Romania, ne-a declarat ca se vor produce schimbari in structura pietei, in sensul ca preturile la tigarile de lux vor creste mai putin decat la cele populare. Acciza fixa va fi cu 2 eurocenti peste nivelul propus, in schimb cea variabila va fi de 30% cat a fost stabilit initial, fapt care determina acest fenomen. De exemplu, un pachet de Viceroy ar putea ajunge si la 32-33.000 lei iar cel de Kent sau Marlboro ar putea fi 37.000 lei. Diferenta fiind mica, romanii se vor orienta catre tigarile de lux, iar la cele populare vor scadea vanzarile. Gilda Lazar ne-a mai spus ca noile decizii ale Guvernului vor duce la inflorirea pietei negre.

Noile prevederi ale Codului Fiscal vor influenta si evolutia pretului la alimente. De exemplu, painea se va scumpi cu siguranta, ne-a spus Viorel Marin, presedintele patronatului ANAMOB. "Unele unitati de panificatie vor fi mai afectate decat altele. Cele care sunt mari consumatoare de gaze vor fi mai dezavantajate decat cele consumatoare de energie electrica. La gaze, scumpirea va fi mai mare. Implicatiile in costuri ar putea fi mai mari de 10%?, ne-a spus Viorel Marin.

Camerele foto, mai scumpe cu 36%

Aparatele foto digitale se vor scumpi cu 36% in urma introducerii accizei de 30%, ne-a declarat presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii, Varujan Pambuccian. "Este o masura a carei logica nu exista: vor scadea vanzarile, vor fi mai putini bani la bugetul de stat, va creste piata neagra", adauga el.

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, Valentin Negocita, sustine ca vanzarile de camere foto vor scadea "iremediabil" si vor ajunge cu mult sub nivelul inregistrat in 2004 inainte de suspendarea accizarii acestora. La inceputul anului trecut acciza era de numai 5%. In urma eliminarii acestei taxe, vanzarile de aparate au crescut cu 500-700% in primele trei luni din 2005 fata de 2004.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *