Consiliul de Administratie al Bancii Romane de Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD-GSG) a propus actionarilor acordarea unui dividend brut pentru anul 2003 de 693 lei pe actiune, cu aproape 20% mai scazut, in termeni nominali, decat cel acordat in anul 2002, de 862,4 lei pe actiune.
Propunerea va fi discutata in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) convocata pentru 26 aprilie, la care vor participa actionarii care detin titluri la data de referinta, 20 aprilie.
Dividendele vor fi mai mici, deoarece administratorii au propus administratorilor sa distribuie actionarilor doar 70% din profit, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al institutiei bancare, Bogdan Baltazar, citat de Mediafax. "Profitul de distribuit este cu 14,9% mai mare decat cel din 2002, adica putin peste rata inflatiei. Spre deosebire de anul trecut, cand am distribuit 100% din profit, Consiliul de Administratie a propus sa aloce 30% din profit pentru fondul de rezerva", a explicat Baltazar.
Actiunile bancii sunt cotate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti. Dupa publicarea convocatorului pentru AGA, cotatiile BRD s-au inscris pe un trend descendent. Astfel, actiunile se tranzactionau, spre inchiderea sedintei de vineri, la 23.600 lei, in scadere cu 7,45% fata de ziua anterioara.
Propunerea CA vizeaza atat intensificarea activitatii de creditare in 2003, cat si anticipatiile privind continuarea ritmului in acest an. Potrivit lui Baltazar, volumul ridicat de imprumuturi acordate anul trecut a dus la scaderea indicatorului de adecvare a capitalului, care a coborat spre 12%. "Cu aceste rezerve din profit, ajungem la o rata de adecvare putin peste 14%. Am luat in considerare ca, din 2005, nu mai sunt deductibile rezervele legale. Actionarii trebuie sa fie constienti ca aceste sume cresc valoarea bancii", a mai spus Blatazar. Presedintele BRD a exclus posibilitatea unei majorari a capitalului in urmatoarea perioada.
"Nu este o problema de actualitate si nu se va discuta foarte curand. Atunci cand vom considera necesara o majorare, o sa decidem daca includem in capital si rezervele de 1.354 miliarde lei rezultate din reevaluarea aferenta anului trecut", a mai spus oficialul bancii.
BRD are un capital social in valoare de 4.181 miliarde de lei, impartit in 1,39 miliarde de actiuni cu valoarea nominala de 3.000 de lei. Pentru exercitiul financiar 2003, valoarea totala a dividendelor brute alocate actionarilor va fi de 965,9 miliarde de lei.
Profitul net al BRD-GSG a scazut in 2003
Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD-GSG) a obtinut, anul trecut, un profit net cu 8,2% mai mic in termeni reali fata de cel obtinut in anul 2002, adica 2.358 miliarde de lei, circa 62,7 milioane euro, au anuntat, saptamana trecuta, reprezentantii institutiei. In perioada de referinta, venitul net bancar s-a majorat insa cu 10,5%, iar rezultatul brut din exploatare a crescut cu 14,3%, in termeni reali. De asemenea, activele totale ale bancii au inregistrat o crestere reala de 11,3%, pana la 81.187 miliarde lei, echivalentul a circa doua miliarde euro. Diminuarea rezultatului net a fost determinata de introducerea noilor norme de clasificare si provizionare a creditelor de catre Banca Nationala, dar si de aplicarea standardelor internationale de contabilitate, a declarat presedintele BRD, Bogdan Baltazar. "In conditii comparabile, profitul net ar fi fost cu 500 miliarde lei mai mare", a spus Baltazar. Un alt factor ce a diminuat profitabilitatea bancii a fost cresterea concurentei, in special pe segmentul de retail. Referitor la activitatea din acest an, oficialii bancii au precizat ca BRD intentioneaza sa efectueze investitii de peste 20 milioane euro pentru modernizarea sistemului informatic si cresterea numarului de sucursale la peste 200.
Have something to add? Share it in the comments.