Acordul dintre Marea Britanie si Romania privind vanzarea a doua fregate ale Royal Navy ar putea fi anulat, ca urmare a faptului ca autoritatile romane nu pot asigura dotarea navelor cu echipamentul militar prevazut in contract, informeaza Rompres, citand publicatia britanica "The Daily Telegraph". Conform unui acord in valoare de 116 milioane de lire sterline, semnat in 2002, Romania a devenit prima tara din Europa de Est care a cumparat, in schimbul altor echipamente militare, fregatele britanice HMS Coventry si HMS London. Desi partea romana a incercat sa-si onoreze obligatiile contractuale, oficialii britanici au refuzat sa accepte echipamentele militare romanesti, ce ar fi trebuit sa acopere 80% din contractul de vanzare a celor doua nave. Acest fapt a fost confirmat de Decebal Ilina, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. "Ne aflam intr-un punct foarte delicat in cadrul negocierilor cu Marea Britanie. Oficialii britanici sunt reticenti in ceea ce priveste achizitionarea de echipament militar de la noi, in ciuda faptului ca le-am prezentat o lista ce include mai multe zeci de echipamente militare. Contractul semnat stipula ca partea britanica sa achizitioneze de la noi echipamente militare in valoare de aproximativ 5 milioane de lire sterline. Insa acestia au fost interesati sa cumpere doar echipamente militare a caror valoare nu depaseste 280.000 de lire sterline", a precizat oficialul MEC. Acordul de vanzare a acestor doua fregate tip 22 a fost semnat de Lordul Bach de Lutterworth, ministrul pentru inzestrare in domeniul apararii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, si Ioan Mircea Pascu, ministrul roman al apararii. Conform acordului, prima nava urmeaza sa fie livrata in decembrie 2004, iar cea de-a doua in iunie 2005.
Ilina se contrazice in declaratii
Reprezentantul MEC a refuzat sa ofere detalii cu privire la armamentul oferit de Romania, dar a lasat sa se inteleaga ca lista cuprinde o larga varietate de echipamente militare.
Ieri seara, Decebal Ilina a revenit asupra declaratiilor referitoare la fregate, afirmand ca "nu exista vreun pericol pentru exonerarea contractului". "Trebuie sa ne aplecam doar cu mai multa responsabilitate asupra acordului, atat noi, cat si partea engleza, cu care vom avea pana la sfarsitul saptamanii o noua intalnire. Nu pot sa spun daca au fost sau nu multumiti de oferta noastra, pentru ca nu ne-au comunicat acest lucru. Probabil nu exista un mare interes din partea lor, intrucat nu s-au grabit sa ceara comenzi, insa contractul va trebui respectat", a spus Ilina, citat de Mediafax.
Have something to add? Share it in the comments.