Stiri si noutati

Acordul stand-by cu FMI, prelungit pana in august 2003

Acordul stand-by parafat anul trecut cu Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi prelungit pana in august 2003, o noua scrisoare suplimentara de intentie urmand sa fie elaborata spre finalul vizitei delegatiei Fondului, aflata acum in Romania. Noul document ar putea fi prezentat board-ului FMI in perioada urmatoare, dupa cum a informat ieri ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.

Saptamana de foc pentru autoritati

"Incepand de saptamana viitoare, vom discuta cu delegatia FMI memorandumul incheiat. Discutiile vor fi axate pe continuarea procesului de privatizare a BCR, modul in care s-au efectuat privatizarile si probleme de restructurare, ca principal obiect de negociere. In final, vom elabora impreuna o noua scrisoare suplimentara de intentie", a declarat Tanasescu.

Saptamana viitoare se anunta a fi decisiva si in ceea ce priveste soarta celei mai mari banci romanesti, dat fiind ca va fi stabilit un nou calendar al privatizarii BCR, ca si pentru eliberarea celei de-a patra transe de imprumut, conditionata de rezultatele celei de-a treia evaluari a acordului.

Declaratii amicale

"Romania este ferm angajata in finalizarea Acordului stand-by actual si va continua colaborarea cu FMI fie printr-un nou acord, fie printr-un program adaptat conditiilor macroeconomice ale tarii", a declarat Tanasescu. In pline discutii cu oficialii FMI, ministrul finantelor a tinut sa declare ca este absolut necesara continuarea relatiei cu acest organism financiar international, care confera politicilor economice ale Executivului atat credibilitate, cat si o anumita sustinere. "Continuarea relatiei cu FMI poate fi realizata tot printr-un acord stand-by de durata mai lunga sau pe un nou tip de instrument, precautionary (acord stand-by sau acord extins prin care un stat membru al FMI se obliga sa indeplineasca anumite conditii pentru a avea acces la resursele FMI, desi a indicat Consiliului Director ca nu va apela la aceste fonduri decat in cazuri speciale -n.r.). Suntem deschisi la orice forma de colaborare", a spus Tanasescu. O data cu Acordul stand-by, in valoare de 383 milioane de dolari, incheiat la finele lui octombrie 2001, a fost negociat memorandumul suplimentar de politici economice, aprobat de FMI acum cateva saptamani, care expira in luna martie 2003. (Carmen Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *