Stiri si noutati

Actionariatul german al Raiffesen Banca pentru Locuinte uimit…

Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea, a criticat, joi, decizia guvernului de a reduce la 30 la 15 la suta prima de stat acordata deponentilor pentru economisirea si creditarea in sistem colectiv, afirmand ca actionarii majoritari ai bancii din Germania nu-si pot explica cum in Romania este posibil ca ”o lege sa fie schimbata peste noapte”.

Declaratia lui Ionut Costea intervine la o zi dupa ce Comisia de buget, finante, banci a Senatului a avizat favorabil o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 541/2002 care prevedea o prima de 30 la suta acordata de stat din suma economisita intr-un an. Comisia a aprobat ordonanta prin care prima acordata de stat pentru deponenti a fost redusa de la 30 la 15 la suta si s-a stabilit un plafon de prima la depuneri intre 120-150 euro.

”Conducerea bancii din Romania a fost anuntata cu o zi inainte de introducerea ordonantei la comisia Senatului. Nu am fost informati il legatura cu emiterea unei asemenea ordonante, introdusa intre zecile de ordonante de urgenta pe care le-a aprobat Guvernul. Legea trebuia discutata in Parlament si nu modificata prin ordonanta de urgenta”, a apreciat Ionut Costea.

Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte a explicat ca decizia in acest sens a guvernului ar avea la baza un calcul potrivit caruia mentinerea procentului de 30 la suta ar fi avut ca efect in cinci ani diminuarea semnificativa a bugetului Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Banca nu va actiona in justitie autoritatile, dar va fi nevoita sa-si revizuiasca strategia si sa suporte costuri neplanificate de peste 350.000 de euro pentru refacerea stocului de materiale publicitare, reinstruirea rapida a agentilor cu care lucreaza in tara si adaptarea sistemului informatic la noile cerinte, a explicat purtatorul de cuvant al RBL, Oana Nuta.

Prima de stat proiectata de RBL, luand in calcul dinamica depunerilor, ar fi fost de 82 miliarde lei, la sfarsitul anului 2004. Ministerul Finantelor si MTCT au prevazut in buget, pentru aceasta prima, doar 10 miliarde lei, care au fost varsati, si urmeaza sa mai fie varsati 72 miliarde lei. 

 ”Asteptam sa vina si cele 72 de miliarde de la MFP, care lucreaza acum la buget. Pentru primele la depunerile din 2005, care se vor plati in 2006, sunt necesari 6 milioane de euro, potrivit estimarilor noastre facute pentru o contributie a statului de 30 la suta. Suma de 6 milioane de euro nu este o suma care sa dezechilibreze ministerul transporturilor, dupa parerea noastra”, a aratat Ionut Costea.

Aceasta ordonanta va avea efecte negative pe termen lung, deoarece banca se adresa populatiei cu venituri mici, de la care atragea sume ce altfel nu ar fi intrat in circuitul bancar, valoarea medie pe contract fiind in jurul a 300 milioane lei, a explicat conducerea RBL.

Ionut Costea a spus ca in celelalte tari din regiune unde functioneaza banci de economisire-creditare in sistem colectiv termenul de mentinere neschimbata a legii este suficient de mare pentru ca banca sa poata fi eficienta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *