Stiri si noutati

Actionarii SIF Muntenia cer suspendarea lui Mihaescu

Marilena Dan

Presedintele societatii de investitii, judecat in acelasi dosar cu Beraru, pentru o frauda de 4 milioane USD

Pe 28 august a.c., la Tribunalul Municipiului Bucuresti (TMB) va avea loc primul termen in procesul penal declansat in urma celebrei afaceri CI-CO, in care, alaturi de inculpatul principal, Sorin Beraru, vor fi judecate alte 17 persoane cu nume rezonante in spectrul romanesc de afaceri.

Inculpati celebri

Intre acestea se numara fostii directori ai FPS, Alin Giurgiu, Dan Gozia, Corneliu Mandrescu, Mihail Dimonie, Octavian Banica, Nelu Radulescu, fostul vicepresedinte al CI-CO (dar si socrul lui Beraru), Dumitru Dulamescu, fosta directoare a Bancii Populare Furnica, Elena Vasiliu, fostul vicepresedinte al Societatii Muntenia Invest, Cornel Nica, dar si actualul presedinte al Societatii de Investitii (SIF) Muntenia, Teodor Horia Mihaescu, precum si consilierul acestuia, Ion Condoiu.

Mihaescu devine astfel primul presedinte al unui SIF implicat intr-o cauza penala, cercetat intr-un dosar in care principalul invinuit, Sorin Beraru, este cautat prin Interpol.

Abuz in serviciu si delapidare

Conform rechizitoriului intocmit de Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie pe 10 iulie a.c., Teodor Mihaescu este cercetat in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Acuzatiile se refera la dosarul penal privind cesiunea pachetului de 70% din actiunile societatii CI-CO, detinute de fostul FPS, catre SIF Muntenia si vanzarea acestora catre gruparea condusa de Sorin Beraru. Totodata, Mihaescu va fi judecat si pentru delapidare, respectiv pentru "mecanismul fraudulos" prin care suma de 3,65 milioane dolari, aflata in conturile CI-CO, a fost transferata, utilizata si ulterior insusita de Sorin Beraru, prin intermediul unor societati comerciale pe care acesta le controla.

CNVM, somata de actionarii SIF

Avand in vedere situatia prezentata, pe 30 iulie a.c., actionarii SIF Muntenia au trimis la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) o notificare, prin care ii solicita acesteia sa interzica definitiv sau macar temporar (pana la solutionarea de catre instanta a dosarului penal) exercitarea atributiilor de presedinte a lui Teodor Mihaescu. Totodata, actionarii mai cer retragerea temporara sau definitiva a autorizatiei emise de CNVM, in baza careia Muntenia Invest administreaza portofoliul SIF Muntenia, in conditiile in care aceasta este reprezentata de acelasi Teodor Mihaescu. Nu in ultimul rand, actionarii au cerut CNVM, pe de o parte, sa retraga de urgenta dreptul actualului presedinte de a dispune de conturile bancare ale societatii si de a semna orice documente in numele si in legatura cu SIF Muntenia si, pe de alta parte, sa intreprinda toate demersurile legale "in vederea recuperarii sumei de 75 milioane lei, prejudiciu cauzat de Teodor Mihaescu in dauna SIF Muntenia, prin savarsirea infractiunii de delapidare". "Numitul Mihaescu Horia Teodor a fost trimis in judecata, deoarece, ca faptuitor si in complicitate cu alte persoane din cadrul Muntenia Invest, a delapidat sume de bani din conturile acesteia, pentru plata la negru a avocatului Negutu Adriean, care reprezenta interesele numitului Sorin Beraru", se arata in notificarea trimisa catre CNVM. (…) Totodata, Teodor Mihaescu este judecat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata, deoarece, prin functia pe care o detine, a actionat abuziv in numele SIF Muntenia, cu incalcarea prevederilor legale, in detrimentul CI-CO, cauzand un prejudiciu de peste 60 miliarde de lei, in beneficiul lui Sorin Beraru. Asa cum reiese din Rechizitoriul prin care Parchetul General a trimis in judecata 14 persoane, patru dintre acestea sunt angajate in functii de conducere si decizie in cadrul SAI Muntenia Invest SA, persoane care prin actiunile lor, ilegale si abuzive, "au discreditat complet aceasta societate, ce nu mai poate continua administrarea SIF Muntenia, la care noi, impreuna cu mai multe milioane de persoane fizice si juridice, suntem actionare", se arata in notificarea trimisa presedintelui CNVM, Gabriela Anghelache.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *