Stiri si noutati

Actionarilor RAFO nu le-au mai ramas decat parghiile politice pentru a se salva

Claudia Botezatu, Carmen Neacsu

Reprezentantii RAFO Onesti vor face recurs la decizia de acum doua zile a Tribunalului Bacau de anulare a hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de transformare in actiuni a datoriei de peste 9.000 miliarde lei catre stat, ne-au declarat surse din cadrul conducerii companiei. Acestea sustin ca nu au primit din partea instantei nici un fel de motivare a deciziei luate. "Este ciudat ca cei de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au deja motivele, iar noi le vom primi abia dupa trei saptamani. Atunci vom putea face si recursul", au mai spus sursele citate.

Potrivit acestora, ANAF se afla in negocieri cu noii investitori ai RAFO in vederea recuperarii creantei. Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a declarat ca institutia pe care o conduce va recupera maximul posibil din prejudiciul stabilit. "Prin negocieri cu investitorii incearca sa recupere creantele. Daca intra in faliment, nu mai pot sa recupereaze nimic", au precizat sursele citate.

Se poarta negocieri?

In luna iulie, Balkan Petroleum, actionarul majoritar al RAFO, a semnat un contract un grupul de firme Vienna Capital Partners in vederea vanzarii pachetului de 98% din actiuni. Grupul de firme va putea prelua efectiv societatea doar daca isi da statul roman acordul. Deocamdata, actiunile Balkan Petroleum se afla sub sechestru asigurator pus de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, orice act de vanzare-cumparare de actiuni privind RAFO este lipsit de efecte, daca nu exista acordul Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Pentru a impresiona autoritatile, investitorii au prezentat ANAF doua variante de eliminare a datoriilor. Prima dintre ele, care se refera la cumpararea de catre noul proprietar a creantelor in urma transformarii lor in actiuni, a cazut, deoarece justitia s-a pronuntat impotriva acestei conversii. A doua varianta este achitarea integrala a creantelor pe o anumita perioada de timp. Asupra acestei de-a doua variante se poarta in acest moment negocieri intre ANAF si grupul de firme.

Mai multe firme, aceeasi actionari

Situatia de la RAFO este cu atat mai ?imbarligata?, cu cat noii investitori au o imagine care nu inspira prea multa incredere. Statul are suficiente motive de suspiciune si ia masuri de protectie care sa descurajeze o eventuala instrainare a actiunilor prin acel sechestru asigurator. Din grupul de firme cu care Balkan Petroleum a incheiat contract de vanzare-cumpare a celor 98% din actiunile RAFO, detinute de Balkan, fac parte trei societati: Cadler-A International B.V., Raglam Overseas Ltd. si Expanet Trading Ltd. B.V. Managementul grupului este asigurat de o firma olandeza Noble Management. Initial, acestea au fost pomenite sub alt nume, Alfa Oil, grup despre care se spune ca este format din actionari de la Balkan Petroleum, societate care este controlata in proportie de 50% de VGB Oil, firma care apartine lui Marian Iancu, persoana cercetatata pentru spalare de bani si inselaciune. Neconcordante au aparut si in informatiile privind numele firmei care a depus oferta privind preluarea RAFO. AVAS spunea ca intentia a venit din partea firmei Cadler-A International B.V., iar Balkan Petroleum a afirmat ca tratativele sunt purtate de Raglam Overseas. Despre Alfa Oil, mai circula zvonul ca este controlata de un om de afaceri rus controversat, Vitalie Usturoi si un afacerist de origine israeliana, Uri Bidner.

Bodu: Decizia privind oferta Alfa Oil se va lua la nivelul Guvernului

"Scopul nostru este de a recupera maximum posibil din prejudiciul stabilit la aceasta societate, dar trebuie ca in primul rand ca justitia sa stabileasca daca suntem actionari sau creditori la RAFO", spune seful ANAF, Sebastian Bodu. "Daca suntem creditori, se va decide societatea, se lichideaza sau se recupereaza creantele. Daca suntem actionari, sa vedem cui le vindem". Presedintele ANAF isi mentine declaratia potrivit caruia aceste sume au luat calea paradisurilor fiscale si ca se mai poate recupera foarte putin din cele 300 milioane acumulate catre Fisc.

"Noi recuperam ce gasim pe aici, prin Romania. Uitati-va la activele societatii de la Bacau, la valoarea lor de piata si la lichiditatea lor. Nu stiu cine va cumpara, daca va cumpara… care e pretul fierului vechi?", anticipeaza Bodu una dintre situatiile posibile.

El spune ca sarcina ANAF este sa recupereze creantele si ca o decizie privind oferta Alfa Oil de preluare a creantelor RAFO se va lua la nivelul guvernului, daca se va considera ca societatea este viabila si poate sa functioneze.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *