Stiri si noutati

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la 1 ianuarie 2007 este realizabila

Pentru Romania si Bulgaria, obiectivul aderarii la Uniunea Europeana in 2007 este inca realizabil, dar necesita finalizarea reformelor si implementarea lor, a declarat comisarul european pentru extindere Olli Rehn, luni seara, la Strasbourg, in timpul unei audieri cu usile inchise in fata Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. Raportul preliminar prezentat cu acest prilej a fost mai bun pentru Romania decat pentru Bulgaria, careia i se reproseaza un ritm mai lent al reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei. In documentul de 9 pagini asupra progreselor celor doua tari, Olli Rehn a laudat eforturile Romaniei in lupta impotriva coruptiei si a subliniat ca Bulgaria este inca ramasa in urma in acest domeniu.

‘Consideram ca Romania se afla pe drumul cel bun in reformarea sistemului judiciar, cu conditia mentinerii aceluiasi tempo’, a spus Olli Rehn. Prin deschiderea dosarelor de coruptie la nivel inalt, se da un semnal intregii societati ca, pentru prima data in istoria tarii, nimeni nu se afla deasupra legii, sublinia el. Pe de alta parte, comisarul european pentru extindere aprecia ca este nevoie de rezultate tangibile ale acestor anchete, si anume puneri sub acuzare, condamnari si sentinte. Aprecieri pozitive a formulat Rehn la adresa Romaniei si in ceea ce priveste protectia copiilor, cerand insa combaterea mai ferma a traficului de persoane si intarirea colaborarii cu statele din UE pentru depistarea retelelor criminale. Referitor la drepturile minoritatilor, Rehn opina ca Romania indeplineste de mai multi ani criteriile in acest domeniu si ca nu i se poate cere mai mult decat statelor membre ale UE. Comisarul european a cerut totusi eforturi suplimentare din partea autoritatilor in special pentru combaterea discriminarii populatiei rome. Alte deficiente constatate in raport se refera la pregatirile pentru aderare in agricultura, sectorul veterinar, administratie si utilizarea fondurilor structurale. In schimb, Bulgariei i s-a reprosat in raport un ritm mai lent al reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei. Comisarul Rehn a explicat ca trebuie dusa o lupta energica impotriva coruptiei la nivel inalt, cu rezultate concrete. Si traficul de persoane ramane o problema pentru Bulgaria, a adaugat el. Referitor la data aderarii, o pozitie clara urmeaza sa fie exprimata in raportul Comisiei Europene din 16 mai. Potrivit lui Oli Rehn, executivul comunitar ar putea recomanda amanarea pana in 2008 numai daca vor aparea ‘probleme majore’. Comisia nu va ezita sa invoce celelalte clauze de salvgardare /pentru Romania, in pericol aflandu-se mai ales domeniile agricol si veterinar/, daca va considera necesar, dar abia in urmatoarele rapoarte din toamna. In fapt, raportul Comisiei Europene din luna mai, care va reflecta neutru si obiectiv rezultatele concrete obtinute de Romania si Bulgaria, se va constitui intr-un reper determinant pentru decizia Consiliului European din iunie. Daca nu se face o recomandare specifica privind momentul aderarii, a spus Rehn, aderarea va avea loc in 2007. Dupa dezbatere, unii europarlamentari erau de parere ca exista posibilitatea ca executivul european sa faca recomandari diferite pentru cele doua tari, dar verdictul nu este inca dat.

‘Pentru Bulgaria este mai greu decat pentru Romania’, mai ales in reforma justitiei si combaterea coruptiei, aprecia eurodeputatul socialist Hannes Swoboda. Potrivit eurodeputatului din partea Verzilor Joost Lagendijk, Rehn a fost in mod clar ‘mai sceptic fata de Bulgaria’. ‘Se pare ca exista o diferenta in raport cu situatia de acum un an si jumatate, cand Romania parea sa fie putin in urma’, a adaugat Lagendijk. In general, socialistii au exprimat un punct de vedere foarte asemanator cu cel reiesit din discursul lui Rehn, si anume ca aderarea in 2007 este cea mai probabila, dar cu anumite limitari temporare ale drepturilor Romaniei si Bulgariei in momentul aderarii la Uniune. In schimb, Verzii si crestin-democratii sunt oarecum impartiti. Consensul este insa ca, cel mai probabil, Parlamentul European se va pronunta majoritar pentru aderarea in 2007, daca aceasta va fi recomandarea Comisiei.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *