Stiri si noutati

Administratia Canalelor Navigabile va fi scoasa la privatizare

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile (ACN) Constanta va capata noi atributii si competente, precum calitatea de autoritate portuara si de cai navigabile pentru canalele Dunare-Marea Neagra si Poarta Alba-Midia-Navodari.

De asemenea, ACN va avea obligatia sa tina evidenta muncitorilor portuari care efectueaza operatiuni de incarcare sau intretinere a navelor, sa supravegheze transportul marfurilor periculoase pe canalele navigabile si in porturi, sa stabileasca ordinea de intrare/iesire a navelor in porturi si sa le elibereze permise de acostare.

Proiectul legislativ da, practic, unda verde privatizarii unui pachet de actiuni ale companiei amintite, statul urmand insa sa pastreze pachetul de actiuni care sa-i asigure o pozitie majoritara.

Atributii si obligatii

In plus, compania va fi reprezentantul Ministerului Lucrarilor Publice (MLPTL) in raporturile cu concesionarii, urmand sa indeplineasca anumite obligatii in acest context precum verificarea respectarii de catre concesionari a prevederilor contractului, respectiv modul de derulare a lucrarilor de investitii, precum si calitatea executiilor, modul de intretinere si reparare de catre concesionari a bunurilor concesionate. Compania va exploata infrastructura concesionata de transport naval din zona sa de activitate, pe baza unor contracte de asociere sau inchiriere. Sumele rezultate din explotarea bunurilor concesionate Companiei Nationale se constituie venituri proprii ale acesteia. In plus, ACN este obligata sa urmareasca respectarea de catre concesionari a efectuarii serviciilor de siguranta in conditii de continuitate si securitate, sa avizeze documentele de plata a redeventei si sa urmareasca respectarea tarifelor stabilite prin contract si modul de aplicare a acestora. Printre obiectele de activitate ale companiei au fost incluse si asistenta navelor care transporta marfuri periculoase, in timpul tranzitarii canalelor navigabile, dragajul de intretinere pentru asigurarea adancimilor de navigatie, exploatarea, intretinerea si modernizarea canalelor navigabile si a porturilor, servicii pentru nave de agrement si turism. (C. Neacsu, St. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *