Stiri si noutati

Administratiile publice locale vor stabili preturi diferentiate pentru energia termica

“”>Autoritatile de reglementare competente vor stabili, pentru fiecare localitate, preturi locale de referinta (PLR) pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, informeaza Executivul.
Preturile vor fi stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata energiei termice
Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta privind instituirea preturilor locale de referinta pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, a anuntat Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor.
Stabilirea unor preturi diferentiate va elimina inechitatile in acordarea pentru populatie a subventiilor pentru plata energiei termice, a mai spus ministrul Administratiei si Internelor.
‘Autoritatile administratiei publice locale vor aproba preturile locale. In acest fel, responsabilitatea autoritatilor locale in ceea ce priveste asigurarea confortului populatiei creste’, a declarat ministrul Vasile Blaga.
Acesta a subliniat ca masura va contribui la restructurarea profunda a administratiei publice centrale si locale.
Pentru a compensa cresterile neprevizionate ale preturilor la combustibili, in perioada 2007 – 2009, furnizorii de energie termica vor primi sprijin financiar de la bugetul de stat. Sumele vor fi transferate bugetelor locale de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor. Valoarea sumelor acordate ca sprijin va fi de maximum 45 la suta din costurile determinate pentru combustibilul propriu folosit. Aceste prevederi intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
In localitatile in care nu a fost stabilit un pret local de facturare a energiei termice, facturarea se va face la pretul de 107,5lei/Gcal pana la data stabilirii pretului local, dar nu mai tarziu de 60 zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei aprobate de Guvern. Autoritatile locale vor participa la subventionarea cheltuielilor de producere a energiei termice pentru localitatea proprie cu minim 10 la suta din costuri.
Schema de ajutor de stat va fi notificata Consiliului Concurentei de Ministerul Administratiei si Internelor, iar acordarea alocarilor individuale se va face efectiv numai dupa autorizarea schemei de catre Consiliul Concurentei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *