Am scapat totusi de un inamic periculos: inflatia reprimata. Aici erau "topite" preturile mincinoase: la energie, la combustibili, la paine, la lapte, la carne. Preturi ce ascundeau pierderi enorme suferite de numerosi producatori de stat. Din nefericire, trecerea la adevarul preturilor a cunoscut ezitari, chiar pasi inapoi, asa ca procesul corectiilor nu s-a incheiat inca nici acum.
Spitalul de la BNR
Trecerea la inflatia cu o cifra, in acest an, presupune si o batalie pentru insanatosirea banilor. Practic, banii inflationisti vor fi in continuare spitalizati. Un astfel de spital functioneaza la Banca Nationala. Aici sunt adunati banii fierbinti din sistemul bancar. Am in vedere supralichiditatea ce ne da inca dureri de cap.
De notat, totusi, ca BNR nu spitalizeaza bani fierbinti potrivit propriilor capricii. Are la baza cel putin doua legi: una ii da dreptul sa faca depozite si sa atraga banii de la bancile comerciale; alta stabileste plafoane pentru cantitatea de bani in circulatie si obliga Banca Nationala sa le respecte. In depozitele BNR s-au adunat, astfel, mai multe mii de miliarde de lei de la bancile comerciale. Bani scosi temporar din circulatie.
Imobilizarea unei sume atat de mari produce suferinta. Fiindca banii sunt facuti sa circule. Doar prin circulatie pot fi inmultiti.
Dar aduce si o alinare. Caci acesti bani, daca ar fi pusi in circulatie, in loc sa fie inmultiti ar ajunge fie in gaurile negre din economia noastra reala, unde ar fi imediat inghititi, fie in preturi, unde ar produce si mai multa inflatie. De altfel, medicamentele bune ori dor, ori sunt amare. Banca Nationala aduna lei in depozite nu pentru a stopa circulatia monetara, ci pentru a "desfiinta" banii care, in loc sa fie atrasi in afaceri bune ori in investitii profitabile, n-ar face altceva decat sa scumpeasca viata, fara vreun avantaj pentru economie.
Dar spitalizarea banilor la BNR nu este decat o solutie vremelnica. Nu e cu putinta a se renunta la acest tratament atat timp cat inflatia isi mai gaseste culoare prin care sa actioneze exploziv. Dar solutia finala nu va putea fi decat recircularea acestor bani in economia reala.
Avem intr-adevar nevoie de bani care sa circule, nu de bani "ingropati" in depozitele Bancii Nationale. Cu o conditie insa: sa i se puna punct climatului inflationist din economie. Altfel, surplusul de bani va continua sa fie pagubitor. Este extrem de periculos ca banii sa fie lasati sa se reverse in preturi. Pentru ca ne-am alege nu doar cu mai multa inflatie, ci si cu mult mai putina bunastare.
Have something to add? Share it in the comments.