Stiri si noutati

AFACEREA BECHTEL: BANI PUBLICI, SECRET DE STAT

Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, si-a dat «cu stangul in dreptul» in privinta initiativei de a desecretiza contractul incheiat cu firma americana Bechtel pentru constructia Autostrazii Transilvania. Ieri, oficialul a anuntat ca textul contractului va fi prezentat public pana la sfarsitul acestei saptamani, "cu exceptia clauzelor comerciale cu caracter confidential". Mai precis, nici o informatie de real interes nu va fi facuta publica, desi autostrada Brasov-Bors va fi realizata in intregime din fonduri publice, fara finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana (UE) sau de la institutiile financiare internationale, care s-au opus vehement acestui proiect. Aceasta intrucat contractul a fost incheiat de fostul guvern PSD in 2003 prin negociere directa, fara respectarea procedurilor internationale, drept care UE a cerut in repetate randuri desfiintarea lui. Guvernul va aloca aproximativ 250 milioane de euro anual pentru acest proiect pana in anul 2012, cand este prevazuta finalizarea lucrarilor. Autostrada va avea o lungime de 415 km, patru benzi si un cost total estimat la peste doua miliarde de dolari.

Bechtel s-a opus publicarii clauzelor comerciale

Partea romana a primit acceptul firmei americane pentru publicarea contractului, cu exceptia unor clauze considerate confidentiale, a declarat ministrul transporturilor, citat de Mediafax. Reamintim ca o parte dintre clauzele contractului Autostrazii Transilvania au fost renegociate de actualul Guvern cu firma americana, in special in ceea ce priveste avansul pentru lucrari. La sfarsitul anului trecut, Dobre a anuntat ca renegocierea a fost finalizata, iar modificarea prevederilor de acordare a avansului si diminuarea unor cheltuieli cu proiectarea au permis economii de 126 milioane de euro pe toata durata contractului. In urma renegocierii contractului, Bechtel va primi la inceputul fiecarui an, incepand cu 2006, un avans de cel mult 30% din valoarea anuala a lucrarilor, suma care va fi justificata la sfarsitul anului. Potrivit vechilor prevederi, sumele cheltuite de Bechtel in contul avansului ar fi fost justificate la finalizarea lucrarilor, programata pentru anul 2012. Autoritatile nu exclud totusi riscul ca graficul lucrarilor sa depaseasca usor termenul stabilit initial, cu cel mult un an. "Contractul renegociat cu firma americana Bechtel pentru construirea Autostrazii Brasov-Bors va fi desecretizat si prezentat public pana la sfarsitul acestei saptamani, cu exceptia clauzelor comerciale cu caracter confidential." Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor

Cabinetul Tariceanu a vrut sa desfiinteze contractul

In urma cu un an, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, in numeroase randuri, ca Autostrada Bechtel nu este un proiect prioritar pentru Romania si ca acesta va fi realizat numai daca vor exista fonduri suplimentare dupa alocarea resurselor bugetare catre Autostrada Nadlac-Constanta, aflata pe Coridurul pan-european nr. IV. "Astazi, Romania nu isi poate permite sa construiasca simultan doua autostrazi. Peste 4-5 ani, s-ar putea ca bugetul sa aiba suficiente resurse, dar astazi, eu, ca sef al Guvernului, imi asum obligatiile de tara care adera la UE, iar principala prioritate este coridorul IV pan-european", afirma Tariceanu. Ulterior, gratie intereselor SUA in Romania si a activitatilor de lobby american, Guvernul si-a calcat «pe inima» si a acceptat renegocierea contractului si reluarea lucrarilor.

 Se creeaza un precedent

«Succesul» repurtat de Gheorghe Dobre in inititiva de a desecretiza contractul Bechtel va fi resimtit, foarte probabil, si de catre ministrul economiei, Codrut Seres, care a cerut, recent, desecretizarea contractului de privatizare a Petrom. In replica, directorul general adjunct al Petrom, Werner Schinhan, a declarat saptamana trecuta ca "publicarea contractului de privatizare a Petrom nu prezinta o problema deosebita pentru grupul austriac OMV, dar daca aceasta masura este luata, ea ar trebui sa vizeze toate contractele de privatizare incheiate de autoritatile romane". In plus, a spus Schinhan, "daca Guvernul Romaniei doreste sa publice acest acord, poate sa dea o alta lege prin care sa realizeze acest lucru".
Marilena Dan
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *