Stiri si noutati

Afacerile cu fier vechi raman pe taramul evazionistilor

Moda utilizarii firmelor fantoma pentru diminuarea obligatiilor fiscale fata de bugetul de stat nu a disparut, cu toate modificarile legislative facute in ultimii ani in acest sens. Astfel de cazuri apar frecvent in activitatea inspectorilor fiscali, care au descoperit firme care au reusit sa faca evaziune de miliarde de lei. Un exemplu este cel al firmei Temal Prod SRL Galati, cu principalul obiect de activitate recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile. Aceasta a reusit sa se "indatoreze" fata de stat cu 78,7 miliarde de lei, din care 34,3 miliarde reprezinta impozitul pe profit neplatit, 26,1 miliarde de lei TVA, restul fiind penalitatile. Practic, inspectia s-a efectuat pe baza facturilor emise de firma amintita catre o societate din Constanta, puse la dispozitie de Inspectoratul de Politie Galati, calcularea obligatiilor facandu-se prin estimare.

Inspectorii Agentiei Nationale de Administrre Fiscala au constatat ca firma Temal Prod, detinuta de un cetatean turc disparut de la domiciliu, nu a depus declaratii fiscale niciodata de la infintare, ca de altfel nici raportarile fiscale semestriale si anuale. Actul de inspectie fiscala a fost inaintat institutiilor abilitate pentru continuarea cercetarilor pe linie penala. Tot in sfera afacerilor cu fier vechi a fost descoperit si cazul societatii gorjene Grand Ciupy care a prejudiciat bugetul de stat cu 12,4 miliarde de lei, contravaloarea impozitului pe profit si a TVA neplatit. In fapt, administratorul societatii a inregistat in contabilitate pe baza unor acte care nu indeplineau conditiile de documente justificative si a diminuat ilegal TVA prin inregistrarea unor facturi de aprovizionare nerele.

Pentru aceasta infractiune, in vederea stabilirii raspunderii administratorului, dosarul a fost inaintat organelor de cercetare penala. (C.N.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *