Agricultura ecologica este o noua sursa din care producatorii autohtoni castiga lunar mii de dolari, majoritatea produselor obtinute astfel luand drumul exportului. Legumele si fructele romanesti, care nu sunt tratate cu substante chimice de sinteza, sau organisme modificate genetic ajung la sume fabuloase pe pietele din Olanda, Germania si Italia. "Desi fermierii au inceput sa nu mai foloseasca chimicale pentru culturi, din cauza saraciei, aceasta forma de agricultura a ajuns cea mai rapida modalitate de a face bani. Cine vrea sa se imbogateasca din agricultura sa se apuce de cultivarea produselor ecologice", ne-a declarat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE). Constienti de valoarea produselor ecologice, producatorii autohtoni incearca sa scoata profituri cat mai mari, comercializandu-si marfa cu preturi de doua ori mai mari decat cele existente pe piata.
"Aceste produse nu se comercializeaza pe piata interna, decat in vecinatatea locului unde sunt produse. Evident ca legumele si fructele ecologice sunt mai scumpe. In functie de cerintele pietei, preturile ajung chiar sa se dubleze", a mai spus presedintele FNAE.
Nu avem legislatie in domeniu
Datorita castigurilor rezultate din comercializarea produselor ecologice, tot mai multi producatori se orienteaza catre aceasta forma de exploatare agicola. "Agricultura ecologica se practica pe suprafete foarte mari, ce depasesc 700 hectare. Si ne bucura faptul ca inca se extind", spune Ion Toncea. Initiativa producatorilor ecologici este sustinuta si de Ministerul Agriculturii, care doreste ca, in cel mult doi ani, Romania sa devina recunoscuta in lume pentru aceste produse. "Dorim ca marfurile noastre sa fie incluse pana in 2004 pe lista UE, cu sigla romaneasca", a declarat Petre Daea, secretar de stat in MAAP. Desi importanta produselor ecologice este recunoscuta de catre autoritati, in prezent nici un producator nu-si poate comercializa marfa cu sigla "Produs Ecologic". Si asta pentru ca, pana in momentul de fata, nu a fost imputernicita nici o institutie care sa certifice produsele ecologice.
Have something to add? Share it in the comments.