Stiri si noutati

Agricultura rom?neasca este atractiva pentru investitorii straini

Agricultura romaneasca este atractiva pentru investitorii straini datorita potentialului de dezvoltare existent pe termen mediu, a declarat, luni, pentru Rompres, Catalin Pauna, economist sef la Misiunea Bancii Mondiale in Romania.
"Cred ca Romania are sanse sa devina, in urmatorii ani, unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de produse agricole din Europa datorita avantajului pe care il are in acest sector in comparatie cu alte tari", a spus Pauna.
Reprezentantul Bancii Mondiale /BM/ a participat la un seminar organizat de Ambasada SUA la Bucuresti cu tema " Oportunitati de afaceri in Agricultura si Industria Alimentara" cu ocazia unei Misiuni comerciale si de investitii derulate in Romania, in aceasta saptamana, de 14 firme americane din domeniul financiar si agro-alimentar.
Reprezentantul Bancii Mondiale a mai precizat ca in urma unui raport "Doing Business" realizat de BM in urma cu doua luni referitor la calitatea mediului de afaceri, Romania este situata printre tarile in care mediul de afaceri a cunoscut imbunatatiri semnificative.
" Studiul – efectuat in 100 de tari – releva faptul ca Romania are una dintre cele mai dinamice economii", a precizat economistul sef al BM, subliniind ca acest lucru se datoreaza schimbarilor realizate ca urmare a apropiatei integrari a Romaniei in Uniunea Europeana.
In prezent, BM deruleaza in Romania nu numai programe de reforma politica si consolidare institutionala, care vor ajuta la imbunatatirea mediului de afaceri, dar si programe de investitii.
In domeniul agriculturii, BM deruleaza doua programe – care sunt in desfasurare – unul se refera la finantarea micilor fermieri "Rural Finance", care acorda imprumuturi la dobanzi reduse micilor fermieri pentru accesarea programului Sapard, iar cel de-al doilea se adreseaza transferului de cunostinte catre fermieri /MAKIS/.
"Prin acest program speram sa aducem mai aproape expertiza catre producatori, acestia sa stie unde sa se adreseze pentru finantari, sa cunoasca standardele la care trebuie sa produca si unde sa isi vanda productia", a explicat Pauna.
De asemenea, reprezentantul BM a precizat ca se afla in pregatire un proiect de consolidare institutionala si de reforma in sectorul agriculturii si al productiei agro-industriale, care se va materializa in jumatatea anului 2006.
"Programul are ca scop consolidarea institutiilor critice care ingreuneaza accesul Romaniei la Politica Agricola Comuna/ PAC/, tinand cont de faptul ca prin PAC fermierii romani vor avea acces la surse de finantare generoase sub forma de granturi din bugetul UE, asa cum s-a intamplat in tarile nou intrate in Uniune, unde exporturile au crescut substantial in ultimul an datorita acestor surse de finantare stabile si generoase", a mai spus economistul sef al BM.
Reprezentantii firmelor americane prezenti la Misiunea economica in Romania vor avea intrevederi si contacte cu reprezentanti romani din toate sectoarele agriculturii romanesti concentrandu-se pe genetica animala, procesarea produselor agricole, investitiile in genetica, produse pre-fabricate, carne precum si asupra sectoarelor de hrana si seminte.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *