Stiri si noutati

Agroturismul nu a atras nici 20% din fondurile SAPARD alocate pentru 2002

Alexandru Popp

Pana la 31 august, doar 19,62% din fondurile SAPARD alocate, pentru 2002, masurii 3.4, "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice", au fost alocate. Pentru aceasta masura este prevazut un buget de 150 milioane de euro, din care 31,6 milioane de euro numai pentru anul 2002. Masura 3.4 a inceput sa functioneze din decembrie anul trecut. In cele noua luni de functionare au fost depuse 143 de proiecte, in valoare de 9,27 milioane de euro. Dintre acestea, 99 de proiecte, in valoare de 6,22 milioane de euro, au fost deja contractate. Contributia SAPARD la aceste proiecte este de 3,11 milioane de euro, adica 19,62% din alocarile pentru anul 2002. Proiectele contractate sunt din domeniul turismului rural, al apiculturii si al cresterii melcilor. Pana la sfarsitul lunii septembrie trebuie depuse toate cererile de plata pentru fondurile SAPARD alocate pentru 2000, pentru a nu fi pierdute finantarile comunitare. Astfel, 23 de consilii locale ar putea pierde finantarea SAPARD pentru infrastructura daca nu depun cererile de plata la timp. "Este vorba de circa 13 milioane de euro", a declarat Gheorghita Corbu, seful Agentiei SAPARD.

Angajatii SAPARD nu mai prididesc cu munca

El a anuntat ca Agentia pe care o conduce intentioneaza sa-si mareasca personalul, cel mai probabil la inceputul lui 2005, dupa acreditarea altor trei masuri ale programului, informeaza Mediafax. Aceasta in conditiile in care Agentia are un personal de 215 angajati, din care 170 au venit in institutie in acest an. Cea mai mare parte a personalului, 145 de angajati, se ocupa de verificarea modului in care se efectueaza lucrarile de catre contractanti, pentru a aproba cererile de plata.

Primarul din Tuzla, Avram Ghebenei, a declarat ieri, in cadrul unui seminar pe tema finantarilor comunitare, ca exista situatii neprevazute in realizarea proiectelor de infrastructura, dand ca exemplu solicitarile unor beneficiari de a se construi drumuri din materiale din piatra cenusie, intrucat piatra de culoare cenusie poate speria vacile.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *