Stiri si noutati

Alimentele ecologice sunt inaccesibile pentru majoritatea romanilor

Ilinca Teodoriu

Cu toate ca Romania ar putea deveni un mare producator de alimente ecologice, datorita uriasului potential agricol existent, in prezent, autoritatile nu se arata interesate de sprijinirea acestui sector. Pentru ca practicarea acestui tip de agricultura presupune costuri ridicate si respectarea unor reguli foarte stricte, precum eliminarea tehnologiilor poluante, utilizarea soiurilor cu rezistenta sporita la conditiile de mediu, ameliorarea fertilitatii naturale a solului si, nu in ultimul rand, absenta organismelor modificate genetic, ameliorarea iradierii plantelor si a aditivilor chimici de sinteza, in prezent, in Romania, suprafetele cultivate ecologic sunt deosebit de reduse.

Doar 1% din produse sunt ecologice

Prin urmare, spre deosebire de tarile comunitare unde produsele ecologice au o piata de desfacere mult mai mare, in Romania, acestea sunt adevarate raritati, care, din cauza preturilor exorbitante, sunt considerate de unii drept excentricitati. "Pe piata interna exista cerere, insa numai 1% din alimentele comercializate pe piata pot fi considerate ecologice. Pana nu demult, singurul aliment ecologic produs in tara era un anumit tip de cascaval", a declarat Radu Panait, directorul companiei Natura Land, importator si distribuitor de astfel de produse.

Potrivit acestuia, piata interna a produselor alimentare ecologice se afla abia in faza de formare si ar putea atinge, in acest an, valoarea maxima de 500.000 de euro.

Producatorii nu cunosc tehnologiile

Acest fapt nu pare ingrijorator pentru autoritatile responsabile, acestea declarand ca programele elaborate de Ministerul Agriculturii ii vor determina pe producatori sa-si extinda culturile de legume si fructe ecologice. "Anul trecut s-au cultivat 56.000 ha, iar anul acesta estimam ca s-au plantat circa 60.000 ha. Potrivit strategiei de aderare, pana in 2007, in Romania se vor cultiva 140.000 ha", a declarat Teodora Aldescu, director in MAAP. Conform estimarilor ministerului, anul trecut, jumatate din suprafata cultivata a avut ca destinatie culturile furajere si pasunile, restul fiind ocupata de culturi cerealiere, floarea soarelui, oleaginoase sau fructe de padure. Insa, in opinia oficialului MAAP, este important ca producatorii sa "invete despre agricultura ecologica si sa adopte o tehnologie specifica".

Produsele ecologice iau calea exportului

Pe langa lipsa unor programe viabile de sustinere a acestui tip de agricultura, o alta stavila in calea dezvoltarii comertului cu produse ecologice este lipsa laboratoarelor de certificare. Potrivit normelor comunitare, pentru a putea pune in vanzare alimente ecologice este necesar ca acestea sa obtina certificat de atestare din partea unui organism de inspectie acceptat de UE. Din cauza faptului ca pana in acest moment la noi in tara nu exista un astfel de organism, producatorii de alimente ecologice sunt obligati sa-si certifice produsele in Ungaria, Austria sau Germania. O data certificate, aceste produse sunt valorificate pe pietele din strainatate. "Toate alimentele ecologice produse in Romania iau calea exportului. Noi vindem pe pietele straine miere de albine, soia, grau, faina de grau, dar si oua, legume si fructe", sustin producatorii de alimente ecologice.

Alimente pentru cei cu bani

Din cauza conditiilor pe care trebuie sa le respecte un producator in vederea obtinerii uni produs ecologic, dar si din lipsa unor programe viabile, preturile cu care acestea se vand sunt destul de piperate. Astfel, o ciocolata ecologica de 100 de grame costa intre 80.000-90.000 lei, iar o jumatate de kilogram de zahar costa 76.000 lei. Pentru 250 grame de cafea naturala pretul este de 115.000 lei, in timp ce sucul de mere sau de portocale va poate scoate din buzunar circa 100.000 lei. Radu Panait admite ca, din cauza preturilor mari ale acestor produse, numai persoanele cu venituri peste medie si le pot permite. Acest fapt a fost confimat si de Teodora Aldescu, care a declarat ca toti "cei care isi pot permite sa cumpere astfel de alimente sunt doar cei care au vile la Snagov sau Baneasa".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *