Stiri si noutati

Alimentele modificate genetic intra pe piata romaneasca

Ilinca Teodoriu

Pe langa alimentele pline de E-uri si contaminanti, romanii consuma, fara sa stie, produse ce au in componenta "mutanti"

Pe langa alimentele pline de E-uri si de contaminanti, aflate zilnic pe mesele romanilor, in ultimii ani au castigat teren produsele in a caror componenta intra organisme modificate genetic (OMG). Acestea reprezinta orice organism, cu exceptia celui uman, al carui material genetic a fost modificat altfel decat prin incrucisare si/sau recombinare naturala. Desi cultivarea OMG prezinta avantaje precum productii uriase si costuri reduse pentru ingrasaminte, riscurile pe care le prezinta plantele modificate genetic reprezinta, inca, si pentru cercetatori o necunoscuta. "Nu exista nici un raspuns global. Pentru a vedea daca are efect asupra organismului, fiecare constructie genetica trebuie analizata separat", a apreciat Kalus Fabritiu, reprezentant al Institutului de Sanatate Publica.

Primul efect – alergiile

Desi pe plan international exista inca dezbateri asupra influentei OMG asupra sanatatii umane, in prezent, o serie de produse alimentare de baza, precum carnea si in special mezelurile avand in componenta OMG, au ajuns in consum. "Introducerea unei gene noi este echivalenta cu introducerea unei specii noi intr-un ecosistem ce poate produce efecte nebanuite", a declarat Alexandru Dodu, reprezentant al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, in cadrul unui seminar organizat de Centrul Roman pentru IMM. Singurele informatii sigure referitoare la impactul OMG asupra sanatatii umane sunt acelea ca produsele modificate genetic pot produce crize de alergie deosebit de puternice. Prin urmare, etichetarea separata a produselor ce au in componenta OMG sunt o necesitate. "Prin modificarea genetica se poate transmite si o substanta alergenica, ce poate fi fatala unui consumator cu o anumita sensibilitate", a declarat Alexandru Dodu, oficial al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului.

Etichetarea – o masura inutila

Reprezentantul ANPC este insa combatut de oficialii Ministerului Agriculturii, care apreciaza ca etichetarea produselor modificate genetic este o masura inutila. "Eu nu cred in etichetarea produselor modificate genetic si nu cred ca in Romania se va ajunge la acest lucru. Producatorul nu are nici un interes sa eticheteze produsul, iar aceasta operatie i-ar scadea din profit", a declarat Constantin Sin, director in cadrul MAAP si membru al Comisiei Nationale de Securitate Biologica. In plus, dl Sin, cunoscut partizan al companiilor ce produc OMG, si-a motivat declaratia precizand ca nici in statele vecine nu se face diferenta intre produsele naturale si cele modificate.

Singurul stat care sustine cu fermitate ca OMG nu prezinta nici un fel de risc pentru consumatori sunt SUA, pozitie de inteles, daca tinem cont de faptul ca americanii sunt cei mai mari producatori de cereale modificate genetic. Astfel, din cele 52,6 milioane hectare cultivate cu porumb si soia "mutante", peste 35,7 milioane de hectare se gasesc in SUA, majoritatea produselor obtinute luand calea exporturilor. Atrasi de castigurile deosebit de mari, ca urmare a productiilor uriase obtinute, producatorii au inceput sa cultive suprafete din ce in ce mai mari cu soia modificata genetic. Astfel, Romania face parte din grupul restrans al tarilor mult mai putin prudente vizavi de posibilele efecte ale OMG, alaturi de Bulgaria, Mexic, Spania, Argentina si Indonezia – tari aflate sub influenta americana.

Importuri avizate pe "prietenii"

In Romania, in anul 2000 s-a constituit Comisia Nationala pentru Sanatate Biologica, institutie care si-a dat deja acordul pentru importul si introducerea in cultura si pe piata a unei varietati de cartof modificat genetic pentru rezistenta la anumiti daunatori. CNSB a aprobat si importuri, dar si realizarea de teste in camp, pentru cultura unor hibrizi de porumb si de sfecla-de-zahar. Interesant este faptul ca membrii Comisiei Nationale de Securitate Biologica au dat aprobarile pentru importurile amintite unor companii mari, cu care au avut anterior relatii de colaborare. Astfel, aparitia in viitor, pe piata romaneasca, a altor produse modificate genetic este perfect posibila. Acest fapt a fost confirmat chiar de Constantin Sin, care a declarat ca tara noastra va apela curand la importuri de cartofi modificati genetic. "Pentru ca recolta obtinuta nu a fost satisfacatoare, va spun ca, in curand, Romania va importa cartofi modificati genetic din Ungaria", a precizat oficialul MAAP.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *