Stiri si noutati

Allianz Tiriac si Agi Romania, amendate de Consiliul Concurentei cu sute de milioane de lei

Petre Prodan

Societatile de asigurari Allianz Tiriac Asigurari si Agi Romania au fost amendate de catre Consiliul Concurentei, pentru incalcarea Legii 21/1996 – a Concurentei -prin incheierea si punerea in practica a unei intelegeri care are ca obiect nivelurile minime de prime la asigurarile de tip Carte Verde, cu 970, respectiv 360 milioane de lei.

Fiecare Carte Verde, mai scumpa cu 10 USD

Decizia Consiliului Concurentei are la baza o intelegere parafata de membrii Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), din mai 1999, in care s-a hotarat si in urma careia s-a aplicat practicarea unui nivel minim de prime la asigurarea de raspundere civila auto cu valabilitate in afara teritoriului Romaniei. Intelegerea din cadrul BAAR intre societatile membre a avut ca efect majorarea primelor de asigurare cu circa 10 dolari. De asemenea, fixarea acestor niveluri minime ale primelor a mai avut ca efect si "eliminarea concurentei pe piata relevanta si prejudicierea consumatorilor, deoarece, incepand cu momentul aplicarii acestora, consumatorul a fost privat astfel de posibilitatea de a alege, societatile autorizate practicand aceleasi niveluri de prime, mai mari decat cele practicate anterior", se arata in decizia Consiliului Concurentei.

Mica intelegere devine obligatorie

Practic, totul a pornit de la intalnirea din 20 mai 1999, cand, la sediul BAAR, a fost organizata intalnirea reprezentantilor Astra, Metropol, Ardaf, Allianz, Omniasig, Grup AS, Unita si AGI Romania, care a avut ca scop analizarea nivelului primei pentru asigurarea de tip Carte Verde. Dupa analizarea propunerilor, s-a hotarat ca BAAR "sa recomande societatilor de asigurare un nivel minim al primelor de asigurare, care sa fie avut in vedere de catre firmele de asigurare la stabilirea primelor ce vor fi indicate incepand cu 15 iunie 1999". Aceasta hotarare, incluzand si nivelul minim recomandat al primelor de asigurare, a fost transmisa de catre BAAR catre toti membrii acestuia autorizati sa elibereze documente Carte Verde, printr-o circulara. "Tansmiterea de catre BAAR a hotararii luate de reprezentantii celor noua societati de asigurare (participante la intalnirea amintita-n.r.) a facut ca aceste niveluri "minime" recomandate ale primelor sa capete caracter de "obligatii" pentru toate firmele de asigurare membre BAAR. Prin urmare, asiguratorii autorizati au considerat ca aceste niveluri minime recomandate ale primelor au un caracter obligatoriu si le-au aplicat in consecinta. Ba, mai mult, au existat societati care au sesizat BAAR ca unii dintre membrii acestuia nu respecta nivelurile minime, motiv care s-a emis chiar si o rezolutie a Adunarii Generale a BAAR, prin care nerespectarea nivelului minim ale primelor de asigurare "poate atrage chiar retragerea dreptului societatii de a elibera documente internationale de asigurare Carte Verde".

Durata de timp in care intelegerea anticoncurentiala, asa cum o numeste Consiliul Concurentei a afectat piata relevanta a fost de 3 ani si cinci luni, iunie 1999-octombrie 2002, respectiv pana la intrarea in vigoare a unui ordin care a legiferat ca atributie a BAAR stabilirea tarifelor de prime tehnice minimale pentru asigurarile de tip Carte Verde.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *