Stiri si noutati

Alocatiile bugetare pentru subventionarea caldurii se vor reduce drastic in 2006

Carmen Neacsu

Guvernul a adoptat ieri, intr-o sedinta speciala, proiectul de buget pentru 2006, document care ar trebui adoptat si trimis Parlamentului pana pe 15 octombrie a.c. Initiatorii proiectului vin cu o serie de propuneri care vor afecta populatia mai saraca, precum diminuarea drastica a sumelor repartizate de la bugetul de stat pentru subventionarea energiei termice, de la 497,51 milioane RON la 252,1 milioane RON. Prioritatile anului viitor din punct de vedere al alocarii cheltuielilor bugetare sunt infrastructura, educatia si cercetarea, agricultura si dezvoltarea rurala si sanatatea.

Sanatatea si educatia, cate 5% din PIB

Proiectul de buget de anul viitor are in vedere o crestere economica de 6%, un deficit bugetar de 0,5% din PIB si o rata a inflatiei de 5,5%. Veniturile totale ale bugetului de stat pentru 2006 insumeaza 42.542,4 milioane RON. Cea mai importanta sursa a veniturilor bugetare o va reprezenta in 2006 tot TVA, fiind estimate incasari la acest capitol de 25.780 milioane RON, fata de cele 18.609,4 milioane RON din bugetul pe acest an. Nu va fi de lepadat nici impozitul pe profit, unde estimarile finantistilor arata incasari de 7.436 milioane RON, fata de cele circa 6.071 milioane RON prevazute pentru acest an. In acelasi timp, impozitul pe venit, profitul si castigurile realizate de catre persoanele fizice vor alimenta bugetul cu 1.532,3 miliarde RON. Veniturile din accize vor fi de 10.702,4 milioane RON, fata de cele 9.773 milioane RON cat era prevazut in bugetul aprobat in 2004, care nu a luat in calcul devasarea substantiala a calendarului accizelor convenit cu UE. Impozitele si taxele pe proprietate vor aduce bugetului 480 de milioane RON.

Astfel, potrivit propunerii de buget pentru 2006, bugetele locale vor primi, din incasarile din TVA suma de 9.689 milioane RON, din care 1.056,8 milioane lei vor fi directionati pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor si municipiului Bucuresti, iar 6.096,9 milioane RON, pentru finantarea cheltuielilor comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor Capitalei. Sebastina Vladescu a mai propus membrilor cabinetului alocarea, tot din incasarile din TVA, a 252,1 milioane lei pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei, care vor fi repartizati prin hotarare, de catre consiliul judetean, pe unitati administrativ-teritoriale.

In bugetul pe 2005 pentru aceasta destinatie au fost prevazuti 497,1 milioane RON. Pentru retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice care se vor repartiza pe unitati administrativ-teritoriale suma de 490 milioane RON, fata de 245 milioane RON.

Datorii bugetare, stinse prin compensare

Sectorul firmelor mici si mijlocii va beneficia anul viitor de o crestere a cotei alocate din buget de peste 2.000 miliarde de lei, fata de 1.200 miliarde de lei in 2005, a declarat ieri senatorul UDMR Verestoy Attila. "Prin lege, bugetul prevazut anul acesta pentru sprijinirea sectorului IMM se ridica la 0,2% din PIB, dar in realitate au fost alocati doar 1.200 de miliarde de lei. Bugetul pentru 2006 prevede alocarea a peste 2.000 miliarde de lei acestui sector, ceea ce va reprezenta o gura de oxigen pentru firmele mici si mijlocii din Romania", a spus senatorul UDMR. O noutate conjuncturala, probabil generata de inundatiile din acest an, este posibilitatea firmelor care activeaza in domeniul constructiilor pentu infrastructura rutiera, feroviara, a lucrarilor hidrotehnice cu datorii neonorate la bugetul de stat pana la 31 decembrie a.c sa solicite stingerea acestora prin compensarea cu contravaloarea lucrarilor efectuate. Aceeasi posibilitate este oferita si datornicilor care efectueaza lucrari de reconstructie a unor imobile care apartin institutiilor publice care au fost avariate sau distruse de inundatii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *