Stiri si noutati

Amenzi de zeci de milioane pentru vandalizarea metroului

Guvernul va discuta, in urmatoarea sedinta, un proiect de lege privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor si a infractiunilor comise de persoanele fizice si juridice in incinta metroului bucurestean si a spatiilor apartinand Metrorex, ne-au declarat surse din Ministerul Transporturilor. Sunt prevazute 33 de fapte considerate contraventii sau, in unele cazuri, infractiuni, pentru care se vor aplica amenzi intre 500.000 lei si 15 milioane de lei, pentru persoane fizice, si intre 2 milioane si 30 milioane de lei, pentru persoane juridice.

Cuantumul celei mai mici amenzi va fi achitat pentru contraventii precum calatoria fara tichet, intrarea in incinte in care accesul este interzis, exercitarea comertului fara autorizatie, lipirea de afise si distribuirea de pliante fara acordul Metrorex s.a. Aceleasi amenzi vor fi aplicate si pentru transportul animalelor vii – exceptand pasarile in colivii mici si cainii cu botnita -, precum si deplasarea persoanelor prin statiile de metrou cu role, trotinete, biciclete si skateboard-uri.

Fumatorii, amendati cu 10 milioane

Amenzi intre 5 si 10 milioane de lei vor fi aplicate persoanelor care fumeaza in statii si vagoane si celor care consuma alcool, droguri sau alte substante halucinogene. Aceeasi amenda va fi platita si de cei care obstructioneaza personalul Metrorex, care se comporta necuviincios, care tulbura linistea publica in vagoane sau in statii sau cei care arunca gunoaie.

Cele mai mari amenzi – intre 10 si 15 milioane de lei – vor fi aplicate celor care deterioreaza trenurile, distrug sau sustrag mobilierul, instalatiile, accesoriile si alte materiale si celor care forteaza deschiderea usilor intre statii. Aceeasi sanctiune va fi aplicata celor care actioneaza semnalul de alarma din trenuri sau care introduc in spatiile si trenurile apartinand metroului butelii de aragaz sau de oxigen, recipiente cu carburanti si alte substante inflamabile. La acelasi risc se supun cei care distrug instalatiile de orice fel ale Metrorex si cei care arunca asupra trenurilor cu obiecte sau substante inflamabile, iritante, paralizante, corozive sau care murdaresc.

Persoanele fizice sau juridice amendate vor putea achita pe loc sau in cel mult 48 de ore jumatate din minimul amenzii prevazute in procesul-verbal. (Stefan Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *