Stiri si noutati

ANAF lucreaza la o procedura de stergere a datoriilor istorice

Agentia Nationala de Administrare Fiscala /ANAF/ lucreaza in prezent la o procedura de stergere a datoriilor istorice, potrivit ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu.
            "Exista o procedura la care ne gandim, care pleaca de la o situatie de fapt. De exemplu, Termoelectrica are in momentul de fata, dupa diversele proceduri de restructurare din cadrul sistemului energetic (…), arierate de peste 1,1 miliarde euro. Exista proceduri acceptate inclusiv in comunitatea europeana, asa-numitele proceduri de "write off", prin care in aceste situatii datoriile istorice pentru anumite companii pot fi anulate. Este singurul model de procedura la care ANAF lucreaza in acest moment", a declarat sambata Sebastian Vladescu, la finalul reuniunii de lucru a premierului Calin Popescu Tariceanu cu Colegiul Director al MFP.
            Ministrul finantelor a precizat ca MFP analizeaza impreuna cu Consiliul Concurentei si cu comunitatea europeana daca aceasta procedura poate fi sau nu considerata ajutor de stat.
            "Este o procedura de stergere a unor datorii care in mod cert nu vor putea fi incasate niciodata. Exista o lista mare de companii. Va trebui analizat de la caz la caz care este motivul datoriilor, care este posibilitatea de a le incasa, raportul intre total datorii, total capital social si total active. Sunt niste parametri de care va trebui tinut cont", explicat Vladescu.
            Premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca neplata unor obligatii bugetare de catre aceste intreprinderi neperformante duce MFP in situatia sa raporteze permanent un procentaj de incasari ale veniturilor mai mic decat cel real.
            "Trebuie sa reglam aceasta situatie si sa revenim la normal pentru ca altfel tot timpul MFP va aparea cu mari sume neincasate si de fapt situatia este de ordin istoric. Pentru acele sume nu sunt nici un fel de sperante ca vor putea fi recuperate, din cauza lipsei de performanta istorica a acestor intreprinderi. Daca ramanem cu sumele acestea permanent in registrele contabile n-am rezolvat nimic. Nu facem decat sa inducem ideea ca este o neperformanta a MFP", a spus seful Executivului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *