Stiri si noutati

Analistii cred ca CEC va fi supusa ingerintelor politicului daca ramane banca de stat

    Analistii economici apreciaza ca mentinerea CEC ca banca de stat ar reprezenta o eroare. Principalul argument invocat de acestia este faptul ca in cazul in care statul ramane actionar majoritar la CEC, banca ar putea fi utilizata ca un instrument al manevrelor autoritatilor. Mai mult, prin amanarea privatizarii CEC, autoritatile incalca angajamentele asumate in fata Uniunii Europene, ne-a declarat directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

    "Eu stiu ca in foaia de parcurs a Romaniei, asumata in fata UE in 2002, si in memorandumul referitor la incheierea Capitolului de Servicii Financiare se vorbea de privatizarea completa a sistemului bancar pana la sfarsitul anului 2005, deci amanarea devine o problema de natura codului nostru cu Uniunea", afirma Voinea. In consecinta, el subliniaza ca inainte de toate trebuie sa se rapunda la intrebarea daca mai putem amana privatizarea CEC.

«Nu cred in "virtutea" bancilor de stat»

    "Eu nu cred in "virtutea" bancilor de stat. (…) Mentinerea ca banca de stat nu are sens. Inevitabil ar fi fost supusa ingerintelor politicului, chiar daca acestea nu ar fi fost ilegale, corupte", afirma consultantul financiar Bogdan Baltazar. El adauga ca, daca in Romania ar fi existat traditia bancilor comunitatilor locale, cu elemente de fonduri mutuale, situatia ar fi fost acceptabila. In acelasi timp, consultantul financiar apreciaza ca in privatizarea CEC, pretul oferit de investitori ar trebui sa fie pe un plan secundar, iar oferta financiara nu sa conteze in proportie de 90%, ci numai in proportie de 50%. Aceasta perspectiva ar permite selectarea investitorului in functie de experienta de a finanta comunitatile locale, mediul rural, potrivit lui Baltazar.

Daianu: CEC nu trebuie privatizata urgent

    "Nu este nici o graba in a privatiza CEC. Iar daca vom face acest lucru, trebuie sa avem in vedere sa ramanem in industria bancara cu capital autohton cu decizie, atat cat mai este posibil. Cu un management performant si injectii de capital adecvate, CEC-ul poate recastiga din cota pe piata", afirma fostul ministru de finante, Daniel Daianu.

    Acesta considera ca, in cazul in care CEC va fi privatizata, procesul trebuie sa mizeze pe atuurile bancii: brand-ul foarte bun in pofida erodarii cotei de piata, reteaua extinsa, in special in mediul rural. "Daca avem in vedere ca multe din fondurile structurale si de coeziune sunt destinate modernizarii rurale, intelegem mai bine importanta acestei banci", spune Daianu. In acelasi timp, el subliniaza ca "soarta CEC tine de o decizie strategica, care nu se poate rezuma la vanzarea unui activ al statului la un pret cat mai mare. De aceea, o abordare chibzuita a privatizarii CEC-ului, care poate implica o amanare, are sens. Eu ma numar printre cei care sustin ca avem nevoie de prezenta capitalului autohton cu putere de decizie in industria bancara."

    Fostul ministru de finante considera ca pentru moment statul ar trebui sa continue sa detina pachetul majoritar al bancii. "Intr-o prima faza, cred ca trebuie mentinuta o participatie importanta a statului – asa cum exista in Polonia la cea mai mare banca comerciala". Daianu afirma ca printre solutiile la care s-ar putea apela se numara implicarea unui fond de investitii in actionariatul sau in gestiunea bancii, listarea pe bursa a acesteia pentru diversificarea actionariatului autohton sau o majorare de capital.
Consuela Stegarescu
sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *