Stiri si noutati

Analistii sustin ca moneda europeana nu va scadea sub 32.000 lei in acest an

Consuela Stegarescu

Cotatia monedei europene nu va depasi intervalul 32.000-38.000 lei in acest an, afirma analisti ai bancilor comerciale. Acestia precizeaza insa ca moneda europeana va inregistra atat deprecieri, cat si aprecieri fata de leu. Moneda nationala va continua sa se aprecieze fata de cea europeana, potrivit acestora. Analistii nu exclud insa posibilitatea ca leul sa se intareasca pana la un nivel greu de estimat in prezent.

Baltazar: Euro va fi 34.000 de lei

"La sfarsitul anului, fara derapaje puternice pe contul curent, euro va ajunge la 34.000- 35.000 lei", afirma consultantul financiar Bogdan Baltazar. Acesta adauga ca exportatorii vor avea probleme, iar presiunile politice nu vor lipsi. "Cotatia la 34.000 lei este limita maxima de suportabilitate", spune Baltazar. In acelasi timp, consultantul financiar precizeaza ca unii specialisti sunt mai "tematori" in ceea ce priveste evolutia contului curent si din acesta cauza ei apreciaza ca moneda europeana va fi cotata la aproape 37.800 lei. La aceasta cotatie a monedei europene, exporturile romanesti nu ar mai avea mari probleme.

Ghetea: Euro nu scade sub 36.000 de lei

Reprezentantii bancilor indica o variatie a cursului de schimb al monedei europene de 2.000 lei. "Cotatia monedei europene nu va iesi din intervalul 36.000-38.000 lei", apreciaza prim-vicepresedintele Alpha Bank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

Unii dealeri ai bancilor comerciale atentioneaza insa ca actuala cotatie este un echilibru impus de interventiile BNR. Acestia sustin ca in lipsa interventiilor BNR cotatia euro ar scadea la 35.500 in doua zile, iar intr-un interval de timp mai lung ar putea ajunge la 34.000-35.000 lei, in functie de miscarile din piata valutara.

Riscul valutar trebuie luat in calcul

Cei care au contractat credite in valuta vor fi printre cei mai afectati de variatiile cursului de schimb. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atentionat din nou clientii bancilor despre acest risc. Acesta afirma ca multe tipuri de credite vor fi luate in moneda nationala, "cand acest risc de curs va fi mai bine perceput", iar dobanzile percepute de banci la imprumuturile in lei vor fi mai mici.

Cursul mediu al euro, 37.500 de lei

Comisia Nationala de Prognoza a calculat ca euro va fi cotat la un curs mediu de 37.500 lei in 2005 si 2006, de 37.000 lei in 2007, respectiv de 36.000 lei in anul urmator. Deprecierea cursului de schimb al euro a fost stabilita de specialistii Comisiei functie de cresterea productivitatii muncii si luand in consideratie faptul ca aprecierea nu trebuie sa depaseasca productivitatea, pentru a nu afecta competitivitatea.

Totodata, conform previziunilor de pe pietele internationale, va fi o paritate euro/dolar de circa 1,32 pentru acest an, respectiv 1,26 pentru 2008.

Dolarul se lupta cu euro

Dolarul se apropie de cea mai mare cotatie din acest an in raport cu euro – 1,2670 unitati. Evolutia a fost determinata de cresterea vanzarilor de retail in Statele Unite, precum si informatiile pozitive referitoare la evolutia pietei muncii. Mai mult decat atat, diminuarea neasteptata a deficitului comercial in SUA, in luna martie, a redus ingrijorarea legata de dezechilibrele structurale ale economiei americane. "Aceste date surprinzatoare au fost de partea SUA, fapt care ofera un nou suport pentru dolar.

Euro poate cobori la 1,2510 dolari, in urmatoarea saptamana", a afirmat analistul monetar Ian Stannard, de la banca BNP Paribas.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *