Stiri si noutati

ANC va declansa controale dure la firmele inregistrate in paradisuri fiscale

Stefan Etves

Firmele care au actionari sau asociati companii din paradisuri fiscale ar putea fi nevoite sa obtina un aviz special de la Ministerul Administratiei si Internelor, institutie care va verifica istoricul companiei inregistrate in afara tarii.

"Oficiul National al Registrului Comertului va propune introducerea unui articol in Legea privind evaziunea fiscala prin care toate societatile care se inregistreaza in Romania avand actionari societati din paradisuri fiscale sau offshore sa obtina un aviz special", a declarat, ieri, la Registrul Comertului, ministrul controlului, Ionel Blanculescu. Potrivit declaratiilor sale, peste 90% din operatiunile de spalare de bani si marile acte de evaziune au loc prin societatile infiintate de companii din paradisuri fiscale. "Vom accesa toate bazele de date, inclusiv a FBI, pentru a cunoaste de la inceput daca aceste companii fac parte din circuitele negre de spalare de bani. In sase luni de la intrarea in vigoare a legii, aceste societati vor fi reautorizate", a explicat Blanculescu. El a mai spus ca firmele cu datorii pentru care va fi solicitata lichidarea voluntara vor fi urmarite pentru recuperarea datoriilor, dupa modelul practicat de AVAB, pana la atragerea raspunderii administratorilor sau actionarilor.

SNTR ar putea fi nevoita sa se reautorizeze la Registrul Comertului

Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) va fi nevoita sa ceara reautorizarea la Registrul Comertului, daca in Legea privind evaziunea fiscala va fi introdusa obligativitatea avizului Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pentru societatile detinute de firme din paradisuri fiscale sau offshore. Intrebat daca reautorizarea va fi necesara si in cazul SNTR, Blanculescu a raspuns pozitiv. Pe de alta parte, oficialul ANC a evitat sa ofere detalii privind controlul in curs, efectuat pe tema privatizarii SNTR. "Am pornit cu dreptul si suntem la jumatatea anchetei. Nu pot sa prezint informatii pana la incheierea actiunii", a conchis Blanculescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *