Stiri si noutati

ANEIR – 2005 este un an de doliu pentru comertul exterior rom?nesc

2005 este un an de doliu pentru comertul exterior romanesc, marcand cel mai mare deficit din balanta comerciala, respectiv de 16 la suta, a afirmat luni, cu prilejul Seminarului National de Fiscalitate, secretarul general Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania /ANEIR/, Mihai Ionescu.
Printre cauzele cresterii importului se numara retragerea BNR de pe piata valutara, politica de preturi administrate de stat, precum si retragerea instrumentelor de sprijin ale exportului de catre autoritati, in vara.
"Peste o mie de de societati comerciale de export au dat faliment in acest an, generand peste 100.000 de persoane care au ramas fara loc de munca", a aratat Ionescu.
Incepand din 2002, exista fonduri care se aloca pentru sprijinirea exporturilor. Valoarea acestora este in 2005 de 4.400 miliarde lei vechi, urmand sa scada in 2006 cu 10 la suta, potrivit masurilor Ministerului Finantelor Publice, a mai explicat secretarul general ANEIR.
Ionescu recomanda oamenilor de afaceri cu activitate in domeniul comertului exterior aplicarea ordonantei 146/2005, prin care se pot derula programe de crestere a competitivitatii, se pot implementa atestate de calitate, certificari, se poate face protejarea marcilor precum si introducerea de tehnologii romanesti.
Mihai Ionescu a participat luni, la Sinaia, la Seminarul National de Fiscalitate organizat de Grupul de Editura si Consultanta in Afaceri Rentrop&Straton.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *