Stiri si noutati

Animalele vii si porumbul, principalele produse de export ale Romaniei

Ilinca Teodoriu

Cu toate ca Romania nu si-a pierdut pozitia de importator de produse agroalimentare, castigata in ultimul deceniu, in primul semestru al anului curent, exporturile realizate de agentii economici autohoni au inregistrat o crestere de aproximativ 9% fata de perioada similara a anului precedent. Potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare, in primele sase luni ale acestui an, valoarea exporturilor a fost de peste 134 milioane de euro, cu circa 10 milioane mai mult decat in 2002. Astfel, comparativ cu anul trecut, agentii economici au gasit, pe pietele externe, o cerere mai mare pentru animalele vii, uleiul de floarea soarelui si produsele de panificatie. In schimb, s-a diminuat cererea pentru grau si vinurile romanesti. Principalele destinatii pentru produsele autohtone sunt Croatia, Grecia, Italia, Germania, Libia, Spania, Franta si Olanda.

Record la exportul de magari

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in topul produselor valorificate pe pietele externe se inscriu animalele vii. Astfel, Romania a exportat in primele sase luni ale acestui an bovine in valoare de aproximativ 18 milioane de euro si ovine si caprine a caror valoare depaseste 25 milioane de euro.

In aceeasi categorie se inscriu si exporturile de cai, magari si catari. Astfel, pana in luna iunie, agentii economici au gasit cerere pe pietele UE pentru aproximativ 5.000 de capete. Tot in topul exporturilor, la loc fruntas se inscriu si cerealele, anul acesta fiind valorificate circa 86.000 tone. Dintre cereale, cel mai cautat produs a fost porumbul, exportatorii valorificand aproximativ 63.000 tone, pentru care au obtinut peste 10 milioane de euro. La capitolul vin, desi s-a inregistrat o cerere mai scazuta, in acelasi interval s-au exportat peste 154.000 tone, cu o valoare aproximativa de 9 milioane de euro.

Romania, fruntasa la exportul de nuci de cocos

Daca la importul de peste tara noastra ocupa un loc fruntas, in ceea ce priveste exporturile, Romania este la coada clasamentului, in primele luni ale anului, agentii economici exportand doar 0,1 tone de astfel de produs. Pe de alta parte insa, tara noastra exporta si ceea ce nu produce. Astfel, pana in luna iunie, din Romania au plecat, fara taxe vamale, peste 5 tone de nuci de cocos, nuci de Brazilia si nuci de caju, in valoare de peste 5 milioane de euro.

De asemenea, tara noastra a exportat, pentru 5 milioane de euro, si trei tone de curmale, smochine, ananas, guava si mango, dar si aproximativ 70 tone de citrice, a caror valoare depaseste 40 milioane de euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *