Stiri si noutati

ANL si Primaria sectorului 1 isi paseaza reciproc ?pisica? in cazul utilitatilor cartierului Henri Coanda

Desi reprezentatii Primariei sectorului 1 au emis, de saptamana trecuta, autorizatiile de constructie pentru celebrul cartier de lux Henri Coanda, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) nu poate demara lucrarile, din cauza ca nu a fost reglementata problema utilitatilor. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ne-a declarat ca respectivele costuri ale utilitatilor (gaze, energie, etc.) ar trebui suportate – potrivit normelor UE – de catre persoanele care au incheiat contracte pentru locuinte. In schimb, directorul ANL, Gheorghe Popescu, considera ca utilitatile trebuie suportate de catre Primaria sectorului 1 si cea din Voluntari.

Chiliman: Proprietarii trebuie sa plateasca

"Dupa normele UE, autoritatile nu ar trebui sa suporte costul utilitatilor din cartierul Henri Coanda, dar dupa regulile ANL, probabil vor plati", ne-a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Potrivit acestuia, Primaria Sectorului 1 a eliberat avizul de constructie pentru cei care isi vor construi vile in acea zona. "ANL a facut o cerere pe o suprafata mai mica, pentru ca se scad terenurile restituite catre cei care le-au revendicat. A fost eliberata autorizatia pentru terenurile care nu fac obiectul unor litigii", ne-a precizat Chiliman. Primarul sectorului 1 ne-a mai spus ca nu au fost eliberate autorizatii de constructie pentru loturile care se afla la granita judetului Ilfov cu sectorul 1. "Acele loturi se afla jumatate la noi, jumatate la Ilfov. Probabil va fi schimbata limita dintre judetul Ilfov si sectorul 1", ne-a mai precizat Andrei Chiliman.

Borbely: Costurile utilitatilor vor fi recalculate

Si ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, ne-a confirmat ca nu a fost rezolvata problema realizarii utilitatilor aferente proiectului privind construirea cartierului de locuinte Henri Coanda. "Problemele juridice privind terenurile pe care vor fi amplasate constructiile au fost in mare parte rezolvate. Suntem in tratative cu Consiliul Local al Capitalei pentru a clarifica situatia realizarii utilitatilor aferente proiectului", ne-a spus Laszlo Borbely. Ministrul ne-a precizat ca suma aferenta constructiei utilitatilor va fi recalculata. "Primaria trebuie sa plateasca utilitatile din cartierul de locuinte Henri Coanda. Am discutat si cu primarul general al Capitalei aceasta problema. Speram sa rezolvam problema in perioada urmatoare", a spus Borbely. Oficialul MTCT ne-a dat asigurari ca vor incepe, totusi, lucrarile de constructie in cartierul Henri Coanda. "Pornim constructia de locuinte pentru cei care au dat bani din anii trecuti", a spus Borbely.

ANL primeste astazi autorizatia

Directorul general al ANL, Gheorghe Popescu, ne-a informat ca autorizatia de constructie a cartierului de locuinte Henri Coanda, emisa saptamana trecuta de catre reprezentantii Primariei sectorului 1, trebuie sa ajunga astazi la ANL. "Nu am primit autorizatie pentru acel teren cu o suprafata de 2,5 hectare care a fost revendicat si unde se afla 92 de loturi. Primaria ssectorului 1 si cea din Voluntari vor plati utilitatile", a spus Popescu.

Potrivit directorului ANL, exista 16 cazuri care se afla la granita dintre judetul Ilfov si sectorul 1. "Acele loturi vor fi redistribuite in zonele libere", ne-a asigurat seful ANL. Cartierul Henri Coanda, unul dintre cele mai grandioase proiecte ale fostei guvernari, are o valoare estimata la circa 90 milioane de euro, in timp ce valoarea utilitatilor ar ajunge la peste 110 milioane de euro. (S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *